Közélet

Értékelték a pártok adópolitikai programját

Pozsony | Adópolitika szempontjából az MKÖ a második, a Híd pedig a hatodik helyen végzett az INESS gazdaságkutató intézet listáján.
Nagy Roland

2020. február 5. 19:00

A INESS elemzői szerint az adópolitika a pártok programjának kulcsfontosságú elemét képezi, hiszen ettől függően dől el a közpénz társadalmi eloszlása. A pártok prioritásainak teljesítéséhez természetesen pénzre van szükség, az INESS szerint erre kétféle módon kerülhet sor: a kiadások csökkentésével, vagy az adóterhek további növelésével. A programok értékelése során azok a pártok kaptak magasabb pontszámot, amelyek az alacsonyabb adóterheket részesítik előnyben, ugyanakkor az államháztartás fenntarthatóságát is szem előtt tartják. Az INESS hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóságot befolyásolja a jelenlegi kormány által „örökségül hagyott” 1,5 és 2% között mozgó deficit, valamint az is, hogy a nyugdíjkorhatár-plafon bebetonozásával hosszú távon veszélybe került a nyugdíjrendszer fenntarthatósága.

graf

Az SaS az első

A felsorolt szempontok alapján az INESS elemzői 1-től 10-es skálán pontszámokkal értékelték a pártokat: minél több pontot kapott egy párt, annál hatékonyabbnak tartják az adóprogramjukat.

A legelső helyet az ellenzéki SaS szerezte meg, amely 9 pontot kapott. Az INESS szerint a liberális párt a legaprólékosabb adóprogramot dolgozta ki, szinte már „felesleges részletességgel”. Az elemzők többek közt kiemelik az SaS által előnyben részesített egykulcsos adórendszert (legfeljebb 19 százalék), valamint azt, hogy a párt jó néhány adó eltörlését szorgalmazza (ilyen például a banki különadó). További pozitívumként értékelik, hogy az SaS csökkentené a gépjárműadót azok számára, akik fizetik az elektronikus útdíjat. A párt továbbá megszüntetné az egyházak automatikus állami finanszírozását, helyette olyan rendszert vezetnének be, amelyben az adófizetők döntenék el, hogy melyik felekezetet szeretnék támogatni. Katarína Svrčeková, a párt szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy a párt rendkívül elégedett, hiszen nagy hangsúlyt fektettek az adópolitikájuk kidolgozására.

„A programunk 1100 konkrét megoldást tartalmaz, nem valamiféle képzeletbeli célokat és kívánságokat”

– mondta a szóvivő.

Élbolyban az MKÖ

Az SaS-től egy ponttal maradt el a Magyar Közösségi Összefogás programja. Az INESS az MKÖ esetében is a 19 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó újbóli bevezetését emelte ki, valamint az adóbónusz emelését. Az elemzők szerint a program egyik legnagyobb erőssége, hogy a párt nyíltan kiáll a régi nyugdíjkorhatár-rendszer visszaállítása mellett, mely újra stabilizálná a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát. 
Gál Zsolt, az MKÖ gazdasági programjának kidolgozója hangsúlyozta, hogy az INESS elemzése azért is nagyon fontos, mert rámutat, hogy a párt nemcsak a déli régiók problémáit képes megoldani, hanem országos szintű kihívások esetén is megállja a helyét.

„Ha a gazdasági program legfontosabb céljait kellene megjelölnöm, akkor az INESS által is említett egykulcsos adón kívül kiemelném az adómentes alaphoz hasonló járulékmentes alap bevezetését. Ez arra szolgálna, hogy a dolgozók nettó bére úgy nőhessen, hogy közben ne emelkedjenek a foglalkoztatottság költségei. Ezen kívül még rengeteg más apró lépést tartalmaz a program, amely csökkentené a munkavállalók és a dolgozók anyagi, valamint adminisztratív terheit”

– nyilatkozta a szakpolitikus.

Közepeset kapott a Híd

Az elemzés harmadik helyén holtverseny alakult ki: a PS/Spolu, a Za ľudí és a KDH egyaránt 7 pontot szerzett, őket pedig az OĽaNO követi 6 ponttal. A Híd 5 pontot kapott az INESS-től, ezzel a hatodik a listán. Az elemzők az alacsonyabb pontszámot azzal indokolják, hogy a Híd programjában alig jut szerep az adókkal kapcsolatos konkrét intézkedéseknek, ugyanakkor kiemelték, hogy a párt javasolja a munka és a vállalkozások adminisztratív terheinek, adó- és járulékterheinek a további csökkentését. A párt a programban nem utal közvetlenül a nyugdíjkorhatár-plafon eltörlésére, ugyanakkor a nyugdíjrendszer második pillérjének a megerősítését tervezi.
Az INESS elemzésével kapcsolatban megkerestük a Hidat is.

„Négy évvel ezelőtt a Híd programját a legjobbak közé sorolták az elemzők. Ez a pártnak akkor 6,5 százalékot hozott. A jelenlegi kampányban arra összpontosítunk, hogy a választópolgároknak mondjuk el, mit szeretnénk elérni az előttünk álló időszakban. Ők nem olvassák a programokat”

– közölte Magdeme Klára, a párt szóvivője.

A Smer és Kotleba nullán

Az INESS listáján a Híd mögött még 4 párt végzett. A Boris Kollár vezette Sme rodina 4 pontot kapott, az SNS pedig mindössze kettőt. A Smer és az ĽSNS 0 ponttal az utolsó helyen zártak, az elemzők szerint ugyanis ez a két párt nem rendelkezik választási programmal.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus iskola

Gröhling: Logisztikailag kivitelezhetetlen az iskolák hétfői újranyitása

monika Jankovská

Jankovská beismerő vallomást tett

Az új berendezésnek köszönhetően most már minden pályát öntözni tudnak.

Nyertes pályázatból új berendezés

Komárom

Csaknem 1,2 millióból újulhat a komáromi Eötvös utcai alapiskola

Jaroslav Naď

Naď: A kormánykoalíció biztosan nem fog megbukni a főügyészválasztás miatt

Marek Krajčí

Krajčí: A konzílium nem javasolja az átfogó tesztelést, ezt komolyan kell venni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.