Közélet

Érsek: A D1-es autópálya Budamér-Magyarbőd szakasza a terv szerint halad

Rozgony/Kassa | A D1-es autópálya Budamértől Magyarbődig tartó szakasza, amelyet 2016-ban kezdtek építeni, az ütemterv szerint halad. A terv szerint 2019 végéig kellene befejezni. Ezt Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter is megerősítette az építkezésen tartott hétfői ellenőrző napján.
TASR

2018. november 19. 16:11

- Németi Róbert felvétele

Az útszakasz, amelyet EU-s alapból finanszíroznak, a kassai elkerülőút része. Az elkészülése után összeköti majd a D1-es északi autópályát és a jövőbeli R2-es déli gyorsforgalmi utat. Az építkezésre az Európai Bizottság (EK) elöljárói is kilátogattak.

„Itt voltam az alapkő letételénél, és itt szeretnék lenni majd az ünnepélyes nyitószalag elvágásánál is. Az útszakasznak még ebben a választási időszakban készen kellene lennie, aminek nagyon örülök, mert ez azt jelenti, hogy nem lesz csúszás. Volt ugyan egy kis gond a tízes kilométernél, de azt megoldottuk, így a munka az ütemterv szerint folytatódik tovább" – nyilatkozta az újságíróknak Érsek.

Ján Ďurišin, a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) vezérigazgatója szerint az építkezés gyakorlatilag problémamentes. A tízes kilométernél adódott problémát, a talaj megcsúszását sikerült kijavítani. „Jelenleg 133 részből 44 van készen, illetve beüzemelve, a többi részen pedig intenzíven dolgozunk. Az építményt úgy adjuk át, ahogy az a szerződésbe volt foglalva, tehát 2019 decemberében" – mondta.

 

2018. november 15. 16:24

GALÉRIA: 400 ember dolgozik a kassai D1-es körgyűrűjének építésén

Az új, 14,4 kilométer hosszú szakasz nagyjából 14 percnyi utat spórol meg a motorosoknak, a régi út ugyanis 23 kilométer hosszú volt. A befektető a Nemzeti Autópálya Társaság, a költségvetés durván 197,4 millió euró.

Budamérnél az útszakasz rákapcsolódik az eperjesi D1-esre, Kassaolcsvárnál (Košické Oľšany) pedig a terv szerint az R2-es kassai gyorsforgalmi út sacai szakaszára fog. Érsek megerősítette, hogy erre az útszakaszra már kiírtak egy pályázatot, a megvalósítást pedig két szakaszban tervezik. „A tervek szerint haladunk, erre az évre egy hosszabb szakasz, a következő évre pedig egy rövidebb szakasz megvalósítását tűztük ki célul" – mondta Érsek.

A miniszter az Integrált Infrastruktúra Operatív Program bizottságának tagjaival és az Európai Bizottság elöljáróival együtt megnézte a kassai villamosszakasz fejlesztésének második szakaszát is. A város majdnem nyolc kilométernyi szakaszt újított fel összesen 94 millió euróból, amiből 90 milliót EU-s alapból finanszíroztak. A lakosok az EU-s alapoknak köszönhetően 46 új villamost használhatnak ki, ami a miniszter szerint nagyban hozzájárul a tömegközlekedés népszerűsítéséhez. „Az infrastruktúra fejlesztése és az új villamosok beüzemelése egy közös célt szolgál, mégpedig, hogy meggyőzzük az embereket, hogy többet használják a tömegközlekedést és kevesebbet az autójukat" – mondta Érsek. Nagy sikerként könyveli el azt is, hogy Brüsszel végül úgy döntött, az áfa indokolt költségnek számít, ezért visszatérítésre kerül a városnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mucusnak a hírszerzés segített a csajozásban?

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?