Érsek 14 millió eurós útinformja

Pozsony |

<p>A közlekedési helyzetről szóló aktuális információkat közlő portált indított tegnap a közlekedési minisztérium.&nbsp;</p>

A több millió euróért létrehozott honlap funkciói nem sokban különböznek a Google vagy a Waze közlekedési alkalmazásaitól, s bár magyar mutációja is van az oldalnak, a magyar szöveg nem mentes a hibáktól. Mobilos alkalmazást is létrehoztak.

Még Ján Počiatek volt smeres közlekedési miniszter írta ki a tendert a portálra, amelyet tegnap már a Híd minisztere, Érsek Árpád indított el. „Az oldal segít megtervezni a legjobb útvonalat, megmutatja hol vannak forgalmi dugók, karambolok, kocsisorok vagy merre haladnak a hókotrók, hol vannak útlezárások a rossz idő miatt” – pontosította az oldal funkcióit Érsek.

Aki eddig használta a Google böngészőben található közlekedési információkat, vagy a mobilos Waze alkalmazást, annak az új oldal nem fog sok újat adni. A www.odoprave.info oldalon ugyanis nagyrészt azt találják, amit más sokkal népszerűbb és jobban elterjedt oldalakon. „Az egyes színek jelölik a forgalom sűrűségét. A zöld fennakadások nélküli forgalmat jelent, majd a sűrűség függvényében a figyelmeztetés lehet sárga, piros és lila” – magyarázta a projektet menedzselő Tomáš Mésároš.

Magyar változat

Aki átkapcsol az oldal magyar változatára, az könnyen észreveszi, hogy a több millió eurós projekt keretében nem sikerült érthető, úgymond felhasználóbarát magyar szöveget feltölteni. Például megtudják, hogy „az alkalmazás elérhető az iOS és Android”, vagy hogy „azok, akik a közlekedés ezen ökologikus módját, a kerékpározást helyezik előnybe és aktívan élnek, a kerékpár portálon a kerékpárutakról szóló információkat szívesen veszik”. „A közútbiztonság az időjárástól is függ. Tekintse meg a szakasz előrejelzéseit, amelyeken a keresztülhaladást tervezi” – szól egy másik mondat.

Mibe kerül?

Az egész portál kifejlesztése 14,2 millió euróba került, ám ez még nem tartalmazza az üzemeltetésével összefüggő kiadásokat, amelyek évi körülbelül egymillió eurót jelentenek. A pénzt a rendszer műszaki üzemeltetésére és a körülbelül 30–40 alkalmazott bérére költik el. A minisztérium azt állítja, hogy az új portál még akkor is megért ennyi kiadást, ha a Google vagy a Waze gyakorlatilag ugyanolyan információkat kínál. Elsősorban azért, mert több információt gyűjtöttek össze egy helyre. Nemcsak a közúti, hanem a vasúti forgalomról, ám az időjárásról is. Mésároš szerint olyan információk birtokában vannak az oldal rendszergazdái, amelyeket mások nem szerezhetnek be. Példaként említette a teherautók mozgását figyelő vámkapukat. „Visszautasítom, hogy egy már létező szolgáltatást készítettünk el újra. Itt minden információt megtalálnak egy helyen, reméljük, hogy az emberek használni fogják az oldalt” – mondta Érsek. Abban bízik, hogy a balesetekről vagy dugókról maguk a sofőrök is tájékoztatni fogják az oldal alkalmazottjait, a 0800 112 112-es telefonszámon illetve a mobilos alkalmazás segítségével. Az információk ingyen elérhetők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?