Közélet

Érdemes ellenőrizni, hogy mit mutat ki az orvos a biztosítónak

Pozsony | Az egészségbiztosítási számlák folyamatos ellenőrzésével és az éves kimutatásnak köszönhetően az egészségügyi biztosítók egyre több csaló orvost lepleznek le, akik fiktív szolgáltatásokat számláznak ki, vagy egy-egy beteg nevére annak tudtán kívül több gyógyszert írnak elő. Súlyos törvénysértés esetén a csalók ellen büntetőeljárás is indulhat.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. január 26. 16:05

 

Törvényből kifolyólag a polgárok az egészségbiztosítójuktól éves kimutatást kérhetnek, de van lehetőség a számlák folyamatos ellenőrzésére is. Az ügyfél a biztosító honlapján regisztrálhat, kérheti az elektronikus hozzáférést. A kimutatás alapján vagy a biztosító honlapján megtalálható információkból kiderül, az adott ügyfélnek a biztosító milyen egészségügyi ellátást térített: orvosa mennyit számlázott egy-egy alkalomért, konkrétan mit csinált (pl. kihúzta a fogát, vért vett, röntgenfelvételt készített stb.), milyen gyógyszereket, diétás élelmiszert, segédeszközt írt elő. Az adatok ellenőrzésével elkerülhető, hogy az orvosok fiktív szolgáltatást is kiszámlázzanak a biztosítónak. Ha valaki gyanús adatokat észlel – pl. a biztosító adatai szerint az elmúlt időszakban többször volt beteg, a nevére több gyógyszert is kiírtak, miközben biztosan nem volt orvosnál –, a biztosítóhoz fordulhat, mely ellenőrzést rendel el az adott szolgáltatónál.

Kórházban kezelték, pedig beteg sem volt

„Rendszeresen ellenőrzöm a számlámat a Dôvera honlapján, és igencsak meglepődtem, hogy betömték a fogamat, sőt a preventív ellenőrzést is abszolváltam, pedig nem is voltam fogorvosnál. De nem reklamáltam, mert nemsokára tényleg megfájdult a fogam, s mivel papíron tavaly voltam a dokinál, idén nem kellett fizetnem” – magyarázta egyik olvasónk, aki neve elhallgatását kérte. Egy pozsonyi származású hölgy ugyancsak észrevette, hogy a biztosító adatai szerint 3 havonta jár a nőgyógyászához. „Pedig kutya bajom. De nem jelentem fel, mert akkor kereshetek másik orvost, amúgy meg elégedett vagyok vele, nem akarok új nőgyógyászt” – tette hozzá. Ezzel szemben az Általános Egészségbiztosító (VšZP) egyik ügyfele nem hagyta annyiban az észlelt csalást. Miután kiderült, hogy „papíron” kórházban volt, ráadásul akkor, amikor éppen külföldön tartózkodott, azonnal felvette a kapcsolatot a biztosítóval. Dana Gašparíková, a VšZP szóvivője szerint tavaly 25 ezer ügyfelük kérte ki az éves elszámolást, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy felhívják a figyelmet a számlájukon felfedezett fiktív szolgáltatásokra.

Elektronikus ellenőrzés

A Dôvera egyik ügyfele ugyancsak azt nehezményezte, hogy az egészségbiztosítási számlája szerint 11 évvel ezelőtt kórházban feküdt, noha soha életében nem kezelték kórházban. A Dôvera biztosítottjai főleg az „elektronikus fiókirodát” használják, 315 ezren közvetlenül a honlapon böngészik számlájukat. Tavaly elektronikusan 816 panaszt kaptak, hagyományos írásos formában csak három érkezett. 219 esetben megalapozottan reklamáltak, vagyis az orvosok ennyiszer hibásan számláztak. Főleg fiktív preventív kivizsgálásokról, gyógyszerek és segédeszközök előírásáról volt szó. „Az ügyfeleinknek köszönhetően így 13 ezer eurót takarítottunk meg” – mondta Monika Šimunová, a Dôvera szakértője. Ha egy benyújtott panasz alapján elvégzett ellenőrzés során bebizonyosodik a csalás, az indokolatlanul kifizetett összeget az orvostól hajtják be. Súlyos törvénysértés esetén a büntetőjogi szervekhez fordulhatnak.

Az Union biztosítótól tavaly 335 ügyfele kérte az éves elszámolást, és 15 ezer személy intézte el az elektronikus hozzáférést. „Tavaly 8 panasz alapján rendeltünk el ellenőrzést, és az alapos vizsgálatnak köszönhetően kiderült, hogy az egészségügyi szolgáltatók összesen 71 875 eurót indokolatlanul számláztak ki” – közölte Judita Smatanová, az Union szóvivője. (sza, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič Richard Sulík

Kezdetét vette a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Richard Sulík Eduard Heger Boris Kollár

76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

Richard Sulík

Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

néni k

Hátulról támadt 79 éves áldozatára a 22 éves rabló

d

Felemeltette a fizetését a polgármester, majd a lakosok adóinak növelését javasolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.