Közélet

EPP: terítéken a Fidesz kizárása

Ma tárgyal és várhatóan szavaz az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságáról Brüsszelben. Az ülésen a Népszava információi szerint Orbán Viktor is jelen lesz.
Demecs Péter

2019. március 20. 09:00

- Fotó: MTI

A Néppárt mai ülésén ott lesz Orbán Viktor is, ahol a Fidesz tagságáról szavaznak, írja a Népszava. A frakcióvezető Manfred Weber ugyan hajlott volna arra, hogy levegyék a napirendről a Fidesz tagságával kapcsolatos szavazást, amennyiben Orbánék teljesítik az ő korábbi, hárompontos ultimátumát, azonban a német CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer és a Néppárt elnöke, Joseph Daul elvetette ezt az eshetőséget.

Az EPP szlovákiai képviselői közül csak az MKP szavaz majd a Fidesz kizárása ellen. „Az Európai Néppárt eddig azért tudott erős maradni, mert – különösen a választás előtt – nem engedte megbontani az egységét. A pártcsaládon belüli legkomolyabb vitákat is párbeszéddel kell megoldani. A Néppártnak nem szabad engednie az európai baloldal nyomásának, amelynek jogállami ügyekben a saját háza táján van bőven söprögetnivalója, például Szlovákiában” – áll az MKP lapunknak elküldött sajtónyilatkozatában.

A Híd tegnapi lapzártánkig nem döntött arról, hogyan szavaz. „Az EU által megfogalmazott, s az EPP által is képviselt demokratikus értékek tiszteletben tartása mindenkire nézve kötelező érvényűek. Ezek megszegése fölött nem hunyhatunk szemet. A másik fontos kérdés az, hogy ezt a vitát célszerű-e pár héttel az EP-választás előtt lefolytatni. Ezt a Híd elnöke egy pár nappal ezelőtt folytatott telefonbeszélgetés során a Néppárt elnökének is elmondta. Joseph Daul pedig Bugár Bélát tájékoztatta a néppárti frakció Fidesszel folytatott tárgyalásainak az eredményéről. Arról, hogy a Híd a kizárás vagy a megtartás mellett dönt-e, a szerdán sorra kerülő szavazás előtt dönt, mégpedig annak alapján, hogy az Orbán vezette Fidesz milyen engedmények megtételére lesz képes” – közölte Debnár Klára, a párt szóvivője.

A KDH a Fidesz EPP-ből való kizárására fog szavazni. „A Néppárt a kereszténység, a demokrácia és a szabadság három pillérén alapul, a magyar kormány minden lépése Orbán Viktor vezetése alatt e három pillér ellen irányul” – közölte lapunkkal Ivan Štefanec, a KDH európai parlamenti képviselője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Közös lista pártelnök nélkül?

El-selejtező - Döntetlennel várja a hazai visszavágót a Ferencváros

Frissítve

Villám csapott több kirándulóba a Tátrában, egy turista meghalt

Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Az ötödikesek novemberben, a kilencedikesek áprilisban írnak tesztet

Sikeres díjlovaglás, jön a fogathajtás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?