Közélet

EP: itt is dúl a Fidesz–ellenzék háború

A magyar ellenzéki képviselők elérték, hogy három fideszes jelöltet nem választott meg az Európai Parlament. A Fideszlehazaárulózta az ellenzéket.
Kósa András

2019. július 17. 13:00

Európai Parlament - TASR-felvétel

Az Európai Parlament alelnökévé választotta a Demokratikus Koalícióból Dobrev Klárát és a fideszes Járóka Líviát is. Járóka Lívia nyilatkozatban gratulált baloldali politikustársának, kiemelve, hogy mivel Dobrev Klára is elkötelezett több olyan kérdésben, amiket ő is személyes küldetésének érez, például a gyermekszegénység felszámolása, akár még együtt is tudnak működni. Valószínűleg a képviselő sem ilyen válaszra számított, mert Dobrev Klára kerek perec megmondta, hogy ő ugyan nem támogatta Járóka Líviát, mert „a magyarok érdeke egy nyitott Magyarország és egy erős Európa”. A Momentum és a DK képviselői is arra biztatták saját frakciójukat: egyetlen fideszest se támogassanak a parlamenti tisztújítás során. 

Megfúrt Fidesz 

Ez részben be is jött: mivel sem a szocialisták és demokraták – itt ül a négy DK-s és egy MSZP-s EPképviselő –, sem a liberális frakció – ehhez csatlakozott a két momentumos – nem támogatta a Fidesz jelöltjeit, az ötből három kormánypárti induló elhasalt a szavazáson. Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) – amelyhez a menekültügy is tartozik –, az utolsó pillanatig biztosnak tűnt Hidvéghi Balázs alelnöki helye, de közvetlenül a szavazás előtt a zöldek saját jelöltet állítottak, így végül elhalasztották a szavazást. Az alkotmányügyi szakbizottságban Trócsányi László, míg az oktatási és kulturális bizottságban Bocskor Andrea is hasonlóan járt. Ugyanakkor a költségvetési ellenőrző bizottságban Deutsch Tamást simán megválasztották alelnöknek, miként Gál Kingát is a külügyi bizottságban. 

Megkezdett áskálódás 

A szavazás után Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője mérges hangú levelet írt Molnár CsabaDKsEP-képviselőnek. Ebbenúgy fogalmazott, „az első pillanatban megkezdték Brüsszelben az áskálódást saját hazájuk ellen”. Majd ezután megfenyegette az ellenzékieket, hogy idehaza veszíthetik el a parlamenti bizottsági tisztségeiket. 

Molnár Csaba eleve Orbán Viktornak írt választ, mivel szerinte „Kocsis Máté nem önálló politikai szereplő, csak az ön egyik kiskatonája a magyar emberek elleni háborújában”. Azt írja, nem hogy kínosnak tartják, egyenesen büszkék rá, hogy ötből három esetben a nem szavazataikkal megakadályozták a fideszesek pozíciószerzését. Mivel „nincs helye az Európai Parlament szakbizottságainak vezetésében Európa ellenségeinek. A fideszes képviselők az EP-ben nem a magyar embereket, hanem kizárólag önt és az ön hatalmi érdekeit szolgálják”. Molnár Csaba szerint a Fidesz is része annak a nagypárti paktumnak, ami a szélsőjobboldali pártokat – például éppen Matteo Salvini Ligáját, amit Orbán Viktor természetes szövetségesének tart – akadályozta meg bármilyen bizottsági tisztség megszerzésében. 

Az eset érdekessége, hogy a legvisszafogottabb eddig Orbán Viktor volt. A miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában a témával kapcsolatban azt mondta, a jobboldal nemzeti erő, a baloldal pedig internacionalista, ezért a hazáért való kiállás a jobboldalon erkölcsi parancs, a baloldalon pedig láthatóan nem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nyitrán javíthat a DAC

Viharokra figyelmeztet az SHMÚ

A DAC meccse a tévében

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Percekkel a házasságkötése után halálos balesetet szenvedett egy amerikai pár

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?