Közélet

Energiaválság: Matovič 30 milliója sem menti meg az iskolákat

Pozsony | „Nem zárnak be az iskolák az emelkedő energiaárak miatt” – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő, aki átmenetileg az oktatási tárca vezetője is egyben. Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója szerint azonban óriási a baj. A csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskolában és Óvodában a villamos energia ára 275%-kal emelkedett, de a kormánytól eddig nem kaptak támogatást.
author
Bugár Anna

2022. szeptember 19. 20:15

suliures
Üresen maradt osztályok? Az iskolák megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy az energiaválság miatt ne kelljen bevezetni a távoktatást. - TASR

Heger a múlt héten azt mondta, nincs ok pánikra, az iskolákat nem zárják be az energiaárak növekedése miatt.  A pénzügyminisztérium tegnap közölte, jóváhagyták az oktatási tárca kérvényét, melyben az energiaköltségek fedezésére igényeltek plusztámogatást. A tájékoztatás szerint a 30 millió eurót az iskolák kiadásai alapján határozták meg. A pénzt az önkormányzatok, illetve a megyék kapják meg. Egyelőre azonban az energiaszolgáltatók sem tudják, milyen szintű áremelkedésre kell számítani, így kérdéses, a 30 millió euró milyen kompenzációra lesz elég. Ez a lépés ráadásul csak a regionális oktatást érinti, az egyetemek többletkiadásai továbbra sem oldódtak meg.  

A szerencsésebb iskolák időben megegyeztek a szolgáltatókkal, így még nem került veszélybe az intézmény mindennapi működése a többszörösére megugrott árak miatt, de van, ahol már a villanyszámla kifizetése is felemészti a költségvetés nagy részét.

Bizonytalan tél

Várady Kornélia, a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda igazgatónője lapunknak elmondta, az energiaköltségekre szánt pénzcsomagot április végére jóformán el is költötték. Az áram közel a háromszorosára emelkedett, az iskola napi áron kapja a villanyt, miután a Slovakia Energy energiaszolgáltató kivonult a piacról, a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE) nem kötött velük szerződést. „Az iskolaügyi minisztériumnál lehetett kérvényezni pluszpénzt, ezt körülbelül egy hónapja megtettük, de azóta sem érkezett válasz” – mondta. Egyelőre a pénzek átcsoportosításával próbálják kezelni a helyzetet, ez azonban legfeljebb ideiglenes megoldás lehet. „Májustól azt a pénzt költjük energiára, amit a költségvetés szerint másra szántunk. December végéig valahogy kihúzzuk” – válaszolta arra kérdésünkre, mennyire sürgős az állam beavatkozása. Ami a fogyasztás csökkentését illeti, igyekeznek odafigyelni a takarékosságra, de az étkezde működtetése szintén áramot igényel, amin nehéz spórolni. „Napról napra létezünk, egyelőre nem tervezünk bezárást, de meglátjuk, mi következik” – jegyezte meg.

Elárulta, a szülői értekezleten felmerült a távoktatás kérdése is, tájékoztatta a szülőket arról, hogy az iskola igyekezni fog elkerülni az energiaproblémák miatti szünet elrendelését. Úgy véli, a fűtés a felújított épületnek köszönhetően nem jelent majd rendkívüli kihívást.

Andruskó elmondta, Nyitra megye, az intézmény fenntartója tavaly közös közbeszerzés keretén belül biztosította a villamos energiát és a gázt az iskolák számára. Hozzátette, ennek a lépésnek köszönhetően valahogy sikerül túlélni az évet, de hosszú távon óriási a baj. „Nálunk csak kétszeres emelkedés lesz. Tavaly 27 ezer eurót fizetett az iskola a villanyért és a gázért, idén pedig körülbelül 54 ezer euróra jön ki” – mondta, majd kiemelte, nagy iskolaként rendelkeznek elegendő tartalékkal, így ki tudják gazdálkodni a pluszköltségre fordítandó összeget. „Ez viszont azt jelenti, hogy semmi mást nem tudunk venni. A kollégáknak joggal nem tetszik, hogy nem lesz papír fénymásolásra, a szülőket megkérjük, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel az osztályokban biztosítsák a törlőkendőt. Ilyen szempontból padlón vagyunk, de az iskola léte egyelőre nincs veszélyben” – tette hozzá. Az igazgató nem tartja kizártnak, hogy az eddigi bejelentések ellenére, a gázhiányra való tekintettel télen a kormány kiad egy rendeletet, s az iskolák néhány hétre újra átállnak a távoktatásra. Hangsúlyozta, az energiaárak 2023 végéig le vannak kötve, de véleménye szerint ez sem jelent teljes garanciát, a szolgáltató ugyanis a rendkívüli drágulás miatt menetközben is megpróbálhat emelni.

Heger számol

A miniszterelnök a kormányülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, utasította az iskolákat, hogy küldjék el, pontosan mekkora az évi áramfogyasztásuk. Ezt azzal magyarázta, hogy ki kell számolni, milyen hatással lesz a költségvetésre az energiakiadások fedezése. „Azt gondolják, hogy az iskolásokat és a hallgatókat hagyjuk majd fagyoskodni az iskolákban? Azt gondolják, hogy a pácienseket hagyjuk majd fagyoskodni a kórházakban? Szó sem lehet róla” – jelentette ki a kormányfő a Szlovák Rektori Konferencia (SRK) közleményére reagálva, melyben arra figyelmeztettek, ha a kormány nem kompenzálja az egyetemek megemelkedett energiaköltségeit, novembertől akár be is szüntethetik az oktatást.

Andruskó szerint az iskolák esetében a minisztérium rendelkezik ezekkel a számokkal, a fenntartó rendszeresen kommunikál a szaktárcával. Emlékeztetett, Branislav Gröhling (SaS) volt oktatási miniszter már hónapokkal ezelőtt elismerte, hogy gond van, de állítása szerint Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter nem volt hajlandó felszabadítani a szükséges forrásokat. Az igazgató számításai alapján körülbelül 150–200 millió euró hiányzik, beleértve az óvodákat, alap- és középiskolákat, valamint az egyetemeket. „Ezt már régen meg kellett volna oldani, nem szeptember elsején derült ki, hogy baj van. Már fél éve jeleztük” – folytatta azzal, ha a kormány komolyan gondolja a probléma megoldását, akkor most kell lépnie. Kiemelte, a 15%-os inflációt és a többszörösére megemelkedett energiaköltségeket bele kell dolgozni a diákok után járó normatív támogatás összegébe.

Az iskolában pénteken tartották a szülői értekezletet, ahol az intézményvezető afelől biztosította a szülőket, hogy mindent megtesznek a jelenléti oktatás garantálása érdekében. Az áremelkedés azonban a szalagavatót is befolyásolhatja, a koronavírus-járvány kitörése előtt 500–600 fős bált szoktak szervezni, de a jelenlegi gazdasági helyzet miatt ezt is jobban meg kell fontolni. „Mi van akkor, ha a kormány úgy dönt, hogy a nem létfontosságú intézményeket bezárja, hogy ezáltal is spóroljon az energián?” – kérdezte a bizonytalan jövőre utalva, majd rámutatott, nemcsak oktatási, hanem össztársadalmi problémával állunk szemben, és sürgősen hosszú távú megoldásra van szükség.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.