Közélet

Emléktáblát kaphat a kommunista Gustáv Husák

Pozsony | Szlovákia Kommunista Pártja Pozsonyban emléktáblát avatna a volt csehszlovák kommunista vezető, Gustáv Husák tiszteletére. Az ötlet nem újkeletű, most azonban a KSS a smeres Ľuboš Blaha támogatását is elnyerte.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 17. 14:18

"Az én személyes véleményem, hogy Gustáv Husák elismerést érdemel a fasizmus ellen vívott küzdelméért a szlovák nemzeti felkelés alatt, ezért magánszemélyként és parlamenti képviselőként is szívesen támogatom a kezdeményezést" - üzente a kommunistáknak Blaha. A smeres képviselő hozzátette: tisztában van vele, hogy Husák ellentmondásos történelmi alak, és a legkevésbé sem akarja védeni a normalizáció időszakában kifejtett tevékenységét, hiszen legfőbb példaképének Alexander Dubčeket tartja. Blaha ugyanakkor kínosnak érzi, hogy megfeledkezünk róla: a kommunisták oroszlánrészt vállaltak a szlovák nemzeti felkelésben. "A fasizmus legyőzését a nemzeti identitásunk alapkövének tekintem, és ostobaság, ha az antikommunisták ezt meghamisítják vagy elbagatellizálják" - tette hozzá. 
 
"Nem tudom elképzelni, hogy például a franciák nem ünnepelnék az 1789-es forradalom évfordulóját, csak mert a jakobinus terror vagy a napóleoni háborúk követték azt. Ha megerőszakoljuk a törtenelmet és csak azokat emeljük ki, akiket a káder-szemlélet demokrataként és amerikabarátként ítél meg, a gyerekeink egyszer ki fognak nevetni" - véli Blaha.
 
 
Gustáv Husák kommunista politikus 1913. január 10-én született Pozsonyhidegkúton. 
 
1945 előtt is kapcsolatban volt a kommunista pártokkal, 1945-től a szlovákiai magyarok és a szlovákiai demokratikus erők ellen lépett fel. Az 1950-es évek elején koncepciós pert indítottak ellene, ennek áldozataként „burzsoá nacionalizmus” vádjával 1954-ben halálra ítélték, de végül nem végezték ki. 1960-ban szabadult ki, három évvel később rehabilitálták.
 
Fontos szerephez jutott az 1968-as csehszlovákiai események kapcsán: eleinte támogatta Alexander Dubčeket, majd ellene fordult, és 1969. április 30-án ő lett Dubček utódjaként Csehszlovákia Kommunista Pártjának első titkára. 1975-ben foglalta el Csehszlovákia államelnöki székét.
 
1987-ben leváltották a párt éléről, utódja Miloš Jakeš lett. 1989-ben mondott le államelnöki funkciójáról. (SITA, wikipedia)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

sport a tv-ben 4

Juventus–Ferencváros BL-meccs a tévében

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.