Közélet

Elmérgesedett a viszony a hidas államtitkár és az SNS-es vezetés között

Pozsony | Egyre inkább elmérgesedni látszik a viszony Ondrejcsák Róbert hidas védelmi államtitkár és a tárca SNS-es vezetése között. Peter Gajdoš miniszter a hírek szerint eltiltott egy tehetséges hivatalnokot az államtitkár környezetéből egy jó hírű továbbképzésről – indoklás nélkül.
Finta Márk

2018. február 8. 07:16

védelmi tárca
Egyre nagyobb a feszültség a védelmi tárcánál - Fotó: Michal Šebeňa/Plus 7 dní

Ondrejcsák, államtitkártól szokatlan módon, egy Facebook-posztban fakadt ki a tárca vezetésére. Elmondása szerint egy kollégáját meghívták egy kurzusra a németországi Garmisch-Partenkirchenbe, a George C. Marshall European Center for Security Studies nevű intézménybe. Az amerikai–német központ 1993 óta működik Európában – Miroslav Mizera, Ondrejcsák tanácsadója egy hónapos stratégiai kommunikációs kurzuson vett volna részt, mely az államtitkár szerint kulcsfontosságú téma. Ondrejcsák megjegyzi, az intézetben két évtizeden át szlovákiai szakemberek egész generációját képezték ki, és Mizerát több száz szakértő közül választották ki a kurzusra – ráadásul az intézet mindent fizetett volna, a védelmi minisztériumnak a továbbképzés egy centjébe sem került. A minisztérium vezetése azonban Ondrejcsák szerint minden indoklás nélkül letiltotta Mizerát a továbbképzésről. „Érdemes kompromittálni viszonyainkat ilyen – a stratégiai ügyek szempontjából kevéssé lényeges – ügyek miatt? Tudatosítjuk egyáltalán a következményeket, és azt, milyennek tűnik majd a minisztérium partnereink szemében?” – kérdezi Ondrejcsák.

Válasz nincs

Az államtitkár az Új Szó megkeresésére nem akarta bővebben kommentálni az ügyet. Azt nem tudni, ki tiltotta le Mizerát a kurzusról, Peter Gajdoš védelmi miniszter vagy Ján Hoľko, a tárca szolgálati hivatalának vezetője, aki Andrej Danko SNS-elnök közeli embere. Utóbbi azért tűnik valószínűbbnek, mert Ondrejcsák és Hoľkó viszonya régóta konfliktusokkal terhelt, mivel a hidas államtitkár többször is szóvá tette a 8x8-as páncélozott csapatszállítók beszerzésének átláthatatlanságát. Emellett a háttér-információk szerint a biztonságpolitikai szakértői szektorból érkező, euroatlanti orientáltságú Ondrejcsák és a minisztérium SNS-es vezetése, melyről azt tartják, hogy inkább keletre húz, merőben másként gondolkodik a tárca irányultságáról.

A minisztérium röviden reagált kérdéseinkre. Arra, hogy ki és milyen okokból blokkolta a hivatalnok kiküldetését, nem válaszoltak. Danka Capáková, a tárca szóvivője annyit mondott, nincs okuk kommentálni az államtitkár Facebook-profilján megjelenteket. „Ez a magánvéleménye, nem kell emögött konfliktust keresni” – tette hozzá Capáková.

Másoknak jár a lehetőség

A védelmi tárcának szüksége lenne tapasztalt, jól képzett hivatalnokokra. A Denník N szerint az állandó szlovák EU-s képviselet brüsszeli, védelmi együttműködéssel foglalkozó osztályára ugyanis egy fiatal, tapasztalatlan diplomatát küldenek. Iveta Marušákovát (aki az Alkotmánybíróság elnöke, Ivetta Macejková lánya) 2016-ban vették fel a védelmi minisztériumba Hoľkóék, miután Kassán jogot hallgatott, majd Moszkvában nemzetközi kapcsolatokból diplomázott, és egy évig dolgozott az EU luxembourgi bíróságán. A fiatal hivatalnok csak néhány hónapig foglalkozhatott a minisztériumban azokkal a témákkal, melyek révén Brüsszelben képviseli az országot, például katonai kutatási projektekkel. Csehországot a Denník N szerint például olyan diplomata képviseli, aki már 1993 óta van a védelmi minisztériumban, és 15 éve foglalkozik uniós biztonságpolitikai kérdésekkel.

Feszültség

Megkérdeztük a Hidat, hogy tervezik-e megnyitni a döntéshozatalból egyre inkább kiszorulni látszó Ondrejcsák és a tárca SNS-es vezetése közti feszültséget koalíciós szinten. A párt csak annyit válaszolt, hogy ha vannak feszültségek, azokat csak a koalíción belül lehet megoldani. Arra a kérdésre, mi a véleményük az SNS-es vezetés irányultságáról, Debnár Klára, a Híd szóvivője azt írta: a párt számára Szlovákia EU- és NATO – irányultsága megkérdőjelezhetetlen. „Az ország EU- és NATO-tagsága szempontjából fontos témák sem véletlenül tartoznak a Híd védelmi államtitkárának portfóliójába” – tette hozzá.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vágsellye

Bárki angyallá válhat az adventi időszakban

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.