Közélet

GALÉRIA: Több ezren emlékeztek meg a Kuciak-gyilkosság második évfordulóján Pozsonyban

A pozsonyi Szabadság téren megkezdődött Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának kétéves évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés. Az eseményt a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom hirdette meg, a közösségi hálón 14 ezer ember jelezte, hogy részt vesz, vagy érdeklődik a rendezvény iránt.
Czímer Gábor

2020. február 21. 17:00

Frissítve
kuciak tüntetés somogyi
- Somogyi Tibor felvétele

18:40

A tömeg feloszlott.

18:30

A tüntetés szervezői a parlamenti választáson való részvételre szólítanak fel mindenkit. A tüntetés a szlovák himnusz éneklésével zárul.

18:20

Felszólalt a siket közösség egyik tagja, egy hosszú évek óta Szlovákiában élő holland aktivista, de egy 18 éves fiú is, aki fasizmus elleni civil szervezetet alapított. Utánuk a színpadra lépett Martin Huba színész, aki a többi városban tüntetőket üdvözölte.

18:10

A tér végében a kisgyermekes családok követik figyelemmel a felszólalókat. Mellettük több kisgyerek a játszótéren foglalja el magát.

A tüntetés szónoklatait jeltolmács közvetíti jelnyelvre. Az egyik, roma származású felszólaló a rasszista indítatású erőszak probllémájáról beszél.

18:00

Az egyik felszólaló civil aktivista a Smer és az SNS által elfogadni szándékozott 800 millió euróba kerülő imtézkedéseket bírálta. Arról beszélt, a két párt ezzel csak a zuhanó népszerűségét akarja ellensúlyozni.

A másik szónok arról beszélt, bízik benne, hogy a parlamenti választás után az országban élő sokféle kisebbség, így a nemzetiségek is megfelelő képviseletet kapnak.

A tüntetés továbbra is rendben zajlik, a résztvevők biztonságára népes önkéntes csoport vigyáz.

17:55

A tömegben a Tisztssséges Szlovákia által kiadott újságot osztogatják.

s

17:50

Monika Tódová tényfeltáró újságírót hatalmas taps fogadta. Felidézte, hogy több mint 10 évvel ezelőtt ők hozták nyilvánosságra a faliujságtendert. Az akkori miniszterelnök, Robert Fico pedig megkérdőjelezte a sajtó által közölt információkat. Tódová azonban arra emlékeztetett, a botrányért felelőskét miniszter ma már börtönben ül.

Fico és Kalinák nevét kifütyülte a tömeg.

17:38

A megmozdulás eddig teljesen rendben zajlik. A résztvevők csendben hallgatják a szónokokat, megtapsolják őket. A tömegben minden korcsoport képviseleti magát, több kisgyermekes család babakocsival érkezett a helyszínre.

A tüntetést jelentős médiafigyelem kíséri, rengeteg riporter és több követítőkocsi is a helyszínen van.

a

17:35

A meggyilkolt fiatalok szüleinek üzenete után a Tisztességes Szlovákiáért aktivistái szólaltak fel. Megköszönték a tüntetés résztvevőinek és szervezőinek a részvételt és munkát.

Kiemelték, hogy ennek köszönhetően sikerült leváltani Robert Kaliňákot és Robert Ficót.

a

17:30

A Kuciak és Kusnír családnak a tüntetőkhöz intézett üzenetét is felolvassák. Közben a tér legnagyobbrészt megtelt.

17:15

Az egyik transzparensen az áll "február 29-én jön a változás.

Még mindig érkeznek az emberek a térre, hozzávetőlegesen 4-5 ezer ember lehet a tüntetésen

a

17:10

Leonard Cohen Halleluja című dalával elkezdődött a tüntetés, több ezren gyűltek össze a Szabádság téren, de még most is folyamatosan érkeznek az emberek. A legtöbben az SzNF tér irányából érkeznek, ahol az ellenzéki pártok tartottak megemlékezést

A Szabadság tér szabálytalan alakja miatt nehéz megbecsülni, mennyien vannak a helyszínen, de legalább 2-3 ezer ember biztosan részt vesz az eseményen.

Az összegyűltek egy perc néma csanddel emlékeztek meg a két meggyilkolt fiatalról.

Ezt követően három egyház képviselője mondott imát a meggyilkolt fiatalokért.

Galéria
a-1
a-2
a-3
a-4
+25

A szervezők a megemlékezés kapcsán, amely tüntetés is egyben, azt írják, figyelemmel követik a két fiatal meggyilkolásának kivizsgálását, de azon ügyeknek a felderítését is, amelyekről Kuciak írt. "Nem akarunk feledni, és újra az utcára vonulunk" - írják a szervezők a közösségi oldalon.

Az eseményen felszólal a Kuciak- és a Kušnír-család képviselője, de fellép Vec és Tono S rapperek, Vesna énekkar és Juraj Benetín zenész. Az tüntetés színpadán Daniel Pastirčák és testvére, Felix, valamint Juraj Jordan Dovala mond ökumenikus imát. Az oknyomozó újságírók nevében Monika Todová, a Denník N munkatársa szólal fel, de a tüntetőkhöz szól Martin Huba színész és Rebeka Poláková színésznő, valamint Zuzana Daubnerová, Juraj Vozár, Illah von Oijen és Marek Mach civil aktivisták.

Az SaS a pozsonyi Sznf téren 16:00-tól tartott megemlékezést. Ezen Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei, illetve néhány ellenzéki vezető is felszólaltak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Miroslav Kollár

Koalíciós szerződés: nem minden képviselő írta alá

Sztankó Evelin

Bátran kérdezhessen a gyerek a járványról

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Eurovea

VIDEÓ: Így néz ki egy pozsonyi pláza a koronavírus-járvány idején

Milan Krajniak

Krajniak szerint még nincs szó országos szintű tömeges elbocsátásokról

Štefan Harabin

Az Alkotmánybíróság elvetette Harabin panaszbeadványát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.