Közélet

Elkezdődött a kiárusítás

Pozsony | Az ünnepek utáni első hétvégén máris elkezdődött a kiárusítási hullám. Az üzletek 30–70 százalékos árengedményekkel csalogatják a vevőket. Visszatértek a boltokba azok is, akik ki szeretnék cserélni a karácsonyi ajándékot vagy hibás terméket reklamálnak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. december 29. 16:24

A kiárusítás egész Európában elkezdődött, a magyarországi boltokban az akciókon kívül a gyenge forint még vonzóbbá teszi a vásárlást, pénteken 317,01 forinton zárt az euró.
 
A kiárusítások alapvető célja a raktárak kiürítése. Másrészt sokan ajándékutalványt vagy pénzt kaptak karácsonyra. Ľubomír Drahovský, a Terno piackutató ügynökség elemzője szerint a leárazás újév után még jelentősebb lesz, így nyugodtan várhatunk még egy hetet. Azt, hogy sokan kiárusításkor vásárolnak, Drahovský azzal magyarázza, hogy az emberek többsége szerint ha valamilyen termék nem akciós, akkor eleve drága. „Ez a pszichózis úrrá lett az embereken, s a boltok igazodtak ehhez a trendhez” – állítja a szakértő. Egyben óvatosságra int, ugyanis nem ritkaság, hogy akkora összegből számolják ki a bombasztikus engedményt, amelyért soha nem árulták az adott terméket.
 
Ilyenkor mindig a ruhanemű, a játékok, karácsonyi díszek vásárolhatók a legnagyobb árengedménnyel.
 
A karácsonyi ajándék kicserélését a fogyasztóvédelmi normák szabályozzák, reklamációnál viszont számos kivétel létezik. Például a fülhallgatókra, a fogkefékre, borotvákra és számos más termékre a higiéniai szabályok vonatoznak, használt terméket nem vesznek vissza. A megkarcolt, megrongálódott telefonok vagy táblagépek kicserélésére sincs lehetőség, s aki elveszítette a termékről adott számlát, jobb, ha nem is próbálkozik: számla nélkül szóba sem állnak vele. (dem, TASR)
Önnek ajánljuk

Nem éri meg csalni a házi pálinkafőzésnél

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

Rossi három jó döntése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?