Közélet

Elfogadták a pedagógustörvényt, eltörlik a kreditrendszert

Pozsony | Eltörlik a kreditrendszert, helyette fokozatosan bevezetik a szakmai fejlődésért járó díjat. A parlament pénteken megtörte az elnök vétóját, és eredeti változatában szavazta meg a pedagógusokról és szakdolgozókról szóló törvény.
TASR

2019. május 10. 15:37

- Somogyi Tibor felvétele

A szakmai fejlődésre vonatkozó, szeptember 1. után megszerzett bónusz a törvénymódosítás értelmében hét évig marad érvényben. Olyan pedagógusok és szakdolgozók kaphatják meg, akik továbbképzésen vesznek részt, nyelvvizsgát tesznek vagy specializált képesítést szereznek. Lehetőség lesz arra, hogy a bérkiegészítést az innovatív továbbképzés abszolválása után is megkapják a pedagógusok. „A szakszervezet által javasolt változtatások a tanárok és a szakdolgozók javát szolgálják, és garantálják, hogy az új rendszerben ne legyen 12 százalékos pótlékcsökkenés” – közölte az oktatási tárca.

Martina Lubyová oktatási miniszter (SNS) közölte, a pedagógustörvény módosításának célja az oktatás színvonalának emelése. Hozzátette, szerinte nem kell attól tartaniuk a pedagógusoknak, hogy az új rendszer bevezetésével rosszul járnak anyagilag.

A törvény szabályozza például a pedagógusok és a szakdolgozók munkaviszonyát, amely annak a tanévnek a végéig jár le, amelyben az érintett betölti a 65. életévét. „Az iskolaigazgatók munkaviszonya a mandátum lejártával ér véget, abban az évben, amikor az illető eléri a 65 éves kort" – áll a dokumentumban. A munkáltató legfeljebb egy évvel hosszabbíthatja meg a munkaszerződést.

Egyebek között a munkahelyi szocio-patológiás jelenségekkel szemben is véd az új törvény, bevezeti az etikai kódexet, szabályozza az oktatási és szakmai munka professzionalizálását, valamint az iskolák és az oktatási intézmények igényeihez igazítja a továbbképzéseket. Új kategóriával, a szakdolgozók karriertanácsadójával bővül a dokumentum, valamint csökkenti bizonyos alkalmazottak leterheltségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?