Közélet

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Pozsony | A szexizmus negatív hatásairól Zora Bútorovát, az IVO társadalomkutató intézet elemzőjét kérdeztük.
Bugár Anna

2021. április 10. 15:00

Bútorová
Zora Bútorová, az IVO társadalomkutató intézet elemzője - TASR-felvétel

Hogy értékeli Igor Matovič (OĽaNO) kommunikációját és annak hatását a nők helyzetére a társadalomban?

A volt kormányfő kommunikációs stílusa megosztotta a társadalmat. Az ellenkező nézeteket valló személyekben hajlamos volt ellenséget látni, nemegyszer rágalmazta, sértegette őket. Az általa használt, érzelmekkel teli nyelv nem volt kormányfőhöz méltó. A nőkkel kapcsolatos megnyilvánulásai során rendszeresen hivatkozott a hagyományos nemi sztereotípiákra, mint elfogadható társadalmi normára. Említeném például a tavaly novemberi megjegyzését, melyet az országos tesztelés első körét követően, Zuzana Čaputová államfővel való találkozása után tett. Magát, mint férfit, a bátorság oszlopaként jellemezte, Čaputovát, mint tipikus nőt, pedig túl óvatosként könyvelte el. Pontosan az ismert koncepció szellemében, mely szerint a férfiak a Marsról, a nők pedig a Vénuszról származnak. Emellett hozzátette, hogy ezt nem kell szexizmusnak tekinteni, mert így van ez minden családban. Egyszerűen behozta a politikai szférába a családról alkotott patriarchális elképzelését.

Miért jelent problémát, ha a miniszterelnök olyan bejegyzést oszt meg, amely a nyilvánosság szerint is szexista?

Az ódivatú és nőket hátrányosan érintő ártalmas nemi sztereotípiák támogatása és jóváhagyása a probléma. Ezzel azt üzeni: a nők, a háziasszonyok helye a magánszférában van, elsődleges céljuk a férfi kiszolgálása és karrierjének támogatása. Ahelyett, hogy rámutatna az igazságosabb, kiegyensúlyozottabb munkamegosztás szükségére a családban, a nők pótolhatatlan szerepére a közügyekben és azokra a meglévő társadalmi akadályokra, amelyek nehezítik a nők teljes értékű érvényesülését a társadalomban.

Miért nincs rendjén a rejtett szexizmus, és miért toleráljuk társadalmi szinten?

Ennek az az oka, hogy a nevelés során – családon belül, de gyakran az iskolában is – a lányokba és a fiúkba sulykolt nemi sztereotípiáknak hatalmas ellenálló képessége van. Ezek az előítéletek megmaradnak annak ellenére, hogy a nők műveltségi szintje Szlovákiában meghaladja a férfiakét, a nők foglalkoztatottsági aránya magas, és a nők jelenleg jelentős számban részt vesznek a járványellenes harc frontvonalában is. A politikusok számára nyilvánvalónak kellene lennie, hogy a nőket másodlagos pozícióra ítélő, beskatulyázó nyelv használata elfogadhatatlan. Igor Matovič és Milan Krajniak kijelentései azonban épp az ellenkezőjéről árulkodnak. Utóvégre, sokat elárul, hogy Krajniak elutasítja a nemi egyenlőség fogalmát is.

A nők részvétele a politikában már hosszú ideje alacsony. Hogy függ össze ez a politikai kultúrával?

A nők alacsony részvétele a politikában elsősorban az úgynevezett üvegplafon jelenlétéről árulkodik – akadályok egész sora fékezi a nőket, hogy nagyobb arányban részt vegyenek a politikai hatalom gyakorlásában, főként a magasabb szinteken. Ezek a gátak jelen vannak magában a politikában (a jelöltlisták összeállítása a pártok vezetésében domináló férfiak kezében van), de ezen túl a bölcsődék, óvodák és egyéb intézmények gyengén kialakított hálózatában is, melyek részben tehermentesíthetnék a nőket a gyermekekről vagy az ápolásra szoruló családtagról való gondoskodás terén. Ide tartozik az igazságtalanul felosztott munkavégzés is a partneri kapcsolatokban. A nők politikai részvétele alapján sajnos Szlovákia Magyarországgal, Csehországgal és Görögországgal karöltve az Európai Unión belül a legrosszabb helyezést éri el. Vezetőinknek a szexista célzások helyett az akadályokra kellene rámutatniuk, és mindent megtenniük ezek kiküszöbölése érdekéb

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marián Kočner

Kuciak-per: sorsdöntő ítélet születhet

miku

Két koalíciós képviselő is megszavazza Mikulec leváltását

BMW X7

Vezettünk egy autót, amelyből csak ötszázat gyártottak le a világon

EURO-2020 – Szlovákia–Lengyelország 2–1

EURO-2020 – Öngól és kiállítás is hozzájárult a szlovákok sikeréhez

Schäfer András

Schäfer: Nem szabad leírni minket

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyokra figyelmeztetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.