Életfogytiglani büntetést kér az ügyész Marian Kočner és Alena Zsuzsová számára

Marián Kočner Alena Zsuzsová

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség Marian Kočner és Alena Zsuzsová számára. Matúš Harkabus, a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze a Ján Kuciak újságíró meggyilkolása és az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében tartott bírósági tárgyaláson mondott záróbeszédében indítványozta az életfogytig tartó szabadságvesztést. Összbüntetésről van szó, mivel már mindként vádlottat jogerősen elítélték más ügyekben is.  

Marian Kočnert az ügyész rendkívül veszélyes emberként jellemezte, akiből hiányzik mindennemű megbánás. „Abban az esetben, ha valamikor szabadlábra kerülne, fennállna a veszély, hogy visszaesővé válik, és nem lenne tőle kellő mértékben védve a társadalom” – hangzott Mikuláš indoklása. Dušan Kracina számára 25 év, Darko Dragič számára 17 év feltétel nélküli szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyészség.

A Kuciak-gyilkosság miatt már jogerősen elítélt Szabó Tamás és Miroslav Marček vallomásából Mikuláš szerint az következik, hogy az újságíró megölését tőlük Andruskó Zoltán rendelte meg. Matúš Harkabus, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze szerint a bizonyítékok alapján kizárt, hogy Andruskó a saját elhatározása alapján készítette volna elő a gyilkosságokat.

„Nem volt oka a négy személy megöletésére” – hangsúlyozta. Szintén kizárta az ügyész, hogy Zsuzsová kezdeményezte volna a saját elhatározása alapján a gyilkosságok végrehajtását. Szerinte Andruskó Zoltán, Alena Zsuzsová és Kočner bűnösségét igazoló vallomása hiteles, és Andruskó szavait egyéb bizonyítékok is alátámasztották.

„Több mint valószínű, hogy Kočner első kiszemelt áldozata Maroš Žilinka lett volna” – tette hozzá Mikuláš. Žilinka likvidálásának terve feltehetően még a Kuciak-gyilkosság idején is érvényes volt. Kočner Peter Šufliarský meggyilkolását azután rendelhette meg, hogy az a főügyész első helyettese lett.

Az ügyészek javasolták a vád egyes részeinek átminősítését is, ilyen például, hogy a Kuciak-gyilkosságot bűnszervezetben követték el, Kočner és Zsuzsová esetében pedig a bosszú is kerüljön be a vádiratba.

A négy és fél órás záróbeszédet két ügyész adta elő. Pénteken, május 12-én folytatódnak a záróbeszédek, majd május 19-e a következő tárgyalási nap.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében ismét Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak, amely ezt követően összevonta az ügyet az ügyészek meggyilkolásának előkészítésével. A tárgyalás 2022 áprilisában kezdődött.

Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt négy személy, Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragič ellen emeltek vádat. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolását 2017 őszén rendelte meg Kočner, Šufliarský likvidálását egy évvel később.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?