Közélet

Egyre több a bordó járás, de még egyik sem lép át a fekete fázisba

Pozsony | A jövő heti járványtérképen nem lesznek komolyabb változások: néhány narancssárga járás pirosra váltott, a bordó járások száma pedig hárommal nőtt. Fekete járás továbbra sincs a térképen. A délnyugati régiók többsége tartja a narancssárga besorolást, főként északon és keleten romlik a járványhelyzet.
Nagy Roland

2021. október 7. 18:00

tab
A délnyugati régió továbbra is tartja a narancssárga besorolást - korona.gov.sk

A kormány csütörtökön jóváhagyta a járványtérkép újabb változatát, így október 11-től már 20 járás lesz narancssárga fázisban, 43 pirosban és 16 bordóban. Annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma és a PCR-tesztek pozitivitási aránya is nő, egyetlen járás sem került át a fekete fázisba. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója elmondta, hogy az előző héthez képest most 24 százalékkal több beteget azonosítottak, a fertőzöttek hétnapos átlaga már meghaladta az 1600-at. A kórházban kezelt személyek száma is növekszik, már több mint 700 beteget kell bent tartani, ami az előző héthez képest 53 százalékos növekedést jelent.

A délnyugati régiókban a kórházak telítettségével nincs különösebb probléma, viszont északon, főként a Zsolna megyében található intézmények már nehezebb helyzetben vannak, de nem feltétlenül a kórházi ágyak száma miatt, inkább azért, mert nincs elég egészségügyi dolgozó, aki kezelje a súlyos eseteket. Ilyen gondokkal kell szembenézni a Zsolnai Egyetemi Kórházban és a Csacai Kórházban is.

A járások besorolása a jövő héttől

  • Narancssárga járások: Selmecbányai, Pozsonyi (I–V.), Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Komáromi, Malackai, Érsekújvári, Simonyi, Bazini, Privigyei, Vágsellyei, Szenci, Nagytapolcsányi, Nagyszombati, Stubnyafürdői.
  • Piros járások: Báni, Besztercebányai, Breznóbányai, Nagybiccsei, Alsókubini, Gölnicbányai, Illavai, Késmárki, Korponai, Lévai, Lőcsei, Liptószentmiklósi, Losonci, Turócszentmártoni, Mezőlaborci, Nagymihályi, Miavai, Nyitrai, Vágújhelyi, Pöstyéni, Poltári, Poprádi, Vágbesztercei, Eperjesi, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Kisszebeni, Szenicei, Szinnai, Szobránci, Iglói, Tőketerebesi, Trencséni, Turdossini, Nagykürtösi, Varannói, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zsolnai, Aranyosmaróti, Zólyomi.
  • Bordó járások: Bártfai, Csacai, Gyetvai, Homonnai, Kassai (I–IV.), Kassa-vidéki, Kiszucaújhelyi, Námesztói, Rózsahegyi, Szakolcai, Ólublói, Sztropkói, Felsővízközi.

A diákok között terjed

Mišík továbbá rámutatott, hogy a járvány főként a diákok körében, vagyis a 10 és 20 év közti korosztályban terjed. Tőlük aztán elkapják a szülők is – erre utal, hogy a második legnagyobb növekedés a 40 és 50 év közti korosztályban figyelhető meg.

Ennek ellenére Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter állítja, hogy az iskolák bezárása továbbra sem fenyeget, függetlenül attól, hogy az adott járás milyen besorolású. Mint mondta, a diákok 95,8 százaléka a helyszíni oktatásban vesz részt, és mindössze 4,2 százalék van rákényszerülve a távoktatásra (közülük 3,3 százalék tud bekapcsolódni az online tanításba, a többiek különféle munkalapokat kapnak kézhez).

Gröhling megjegyezte, a múlt héten összesen 260 ezer antigéntesztet végeztek az iskolákban, amelyek segítségével 550 fertőzött tanárt és mintegy 2000 fertőzött diákot sikerült azonosítani. Ez 0,38 százalékos pozitivitási arányt jelent.

Miért nincs fekete járás?

Újságírói kérdésre Mišík elmondta, hogy több olyan járás is van, amelynek a hétnapos incidencia alapján már fekete besorolásúnak kellene lennie. Példaként az Ólublói járást említette, ahol a napi esetszám is magas, és a helyi kórház Covid-osztályán a közeljövőben felmerülhetnek kapacitásbeli problémák. A helyi regionális közegészségügyi hivatal azonban kérvényezte, hogy a járás továbbra is legyen bordó besorolású. A kérvényüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy az 50 feletti betegek száma az előző héthez képest nem nőtt jelentősen, és éppen ebben a korosztályban magas az esély a súlyos lefolyásra és így a kórházba kerülésre is. Az egészségügyi minisztérium jóváhagyta ezt a kérést. Hogy ez jó döntés volt-e, Mišík nem akarta kommentálni, annyit viszont elárult, hogy több bordó járás is volt, ahol a regionális közegészségügyi hivatal ilyen kérvénnyel fordult a tárcához.

tab

Miért nincs zöld járás?

Ennek a fordítottját figyelhetjük Pozsony esetében. Itt az 50 év felettiek átoltottsága már meghaladta a 75 százalékot, ami azt jelenti, hogy az incidenciából adódó besoroláshoz képest akár kettőt is javíthatna. Mišík elmondta, hogy a főváros az incidencia szempontjából a piros fázisba kerülne, így a jövő héttől akár zöld is lehetne, viszont a helyi járványügyi szakértők kérvényezték az eggyel szigorúbb besorolást. A közegészségügyi hivatal munkatársai arra hivatkozta tették ezt, hogy a fővárosba rengeteg ember utazik be a szomszédos járásokból, ahol az átoltottság nem olyan magas, mint Pozsonyban. Emellett azt is figyelembe vették, hogy a fővárosban nagyon intenzív társasági élet zajlik, mivel rengeteg egyetemista él a környéken.

Hiába a magas átoltottság, nem került a zöld fázisba a főváros

2021. október 4. 19:00

Hiába a magas átoltottság, nem került a zöld fázisba a főváros

Dunaszerdahely közelít

A Dunaszerdahelyi járás a következő, amelynek hasonló ütőkártya lehet a kezében. Itt az 50 év felettiek átoltottsága már meghaladta a 73 százalékot, vagyis már csak néhány száz idősnek kellene beadatnia a vakcinát.

Más kérdés, hogy a regionális közegészségügyi hivatal szakértői kihasználnák-e a besorolás javítását, hiszen egyelőre Pozsonyban sem élnek ezzel a lehetőséggel. Annyi bizonyos, hogy a 75 százalék elérése akár hetekig is eltarthat, hiszen Szlovákiában az utóbbi hetekben lelassult a vakcinaprogram.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogamzásgátló

A nőgyógyász javasol, a nő dönt

Marta Matyasová

Amíg élek, játszani fogok

adventi vásár

Szóval kirándulna Magyarországra? Ezek az árak a győri adventi vásáron - euróban

Igor Matovič

Matovič: a helyzet nem fog javulni, a lockdown elhúzódik

gabr

Ezekben a kerületekben figyelmeztetést a meteorológusok a jegesedés miatt!

nyugdíjas illusztráció

Szeniorok a szabadtéri kondiparkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.