Közélet

Egyre gyakoribb a gyerekek virtuális zaklatása

Pozsony | Az iskolában, a világhálón, az utcán és odahaza zaklatják leginkább a gyerekeket – derül ki a gyermeksegély-szolgálat (Linka detskej istoty) felméréséből, amelyben elektronikus leveleket és telefonhívásokat elemzett a szervezet.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. június 12. 19:26

„174 feladótól összesen 251 elektronikus levelet és 482 telefonhívást elemeztünk. A szervezethez a 11 és 14 év közötti gyerekek fordulnak, a fiúk és a lányok aránya hozzávetőlegesen azonos” – mondta Lýdia Marošiová, a szervezet szociológus munkatársa. Az ilyen formában segítséget kérő gyerekeket a szervezet munkatársai nem faggatják, azokkal az információkkal dolgoznak, melyeket önszántukból osztanak meg. Ezek alapján ugyan az iskolai zaklatás áll az élen, de egyre nagyobb teret hódít a virtuális zaklatás.
 
Az előbbinek leginkább a fiúk vannak kitéve, mely az esetek többségében tettlegességig fajul. Interneten, telefonon és szöveges üzenetekkel a lányokat zaklatják, gyakran zsarolásnak és pszichikai nyomásnak vannak kitéve. Marošiová szerint míg a fiúk ököllel oldják meg a problémáikat, addig a lányok sokkal körmönfontabbak.
 
A zaklatást kiválthatja a rossz tanulmányi eredmény, egy új diák érkezése, a diákok közötti rossz viszony, a családi háttér, de nem ritka az sem, hogy a tinédzserek egymás külseje miatt szidalmazzák, fenyegetik, megalázzák és megverik egymást. A felmérésből az is kiderült, hogy a fiúk mindkét nemet, míg a lányok jobbára egymást zaklatják.
 
Lýdia Marošiová arra figyelmeztet, hogy a bántalmazót mindig a gyermek közvetlen környezetében kell keresni. Osztálytársak, barátok, tanárok és szülők is válhatnak agresszorrá. „A zaklatás mindig hosszú távú folyamat, és gyakran ismétlődik. Sok esetben a tanárok és a szülők is tudnak a problémáról, de nem szentelnek neki kellő figyelmet, és nem lépnek fel ellene megfelelően” – figyelmeztetett a szociológus. Eva Dzurindová, a szervezet igazgatója úgy véli, azok a gyerekek fordulnak hozzájuk, akik a környezetükben levő felnőttektől nem kaptak megfelelő segítséget. (TASR, ie)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Roman Mikulec

Elbukott a Smer indítványa, nem sikerült leváltani Mikulecet

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

újvári hokisok

Majoross: „Gyorsabb, energikusabb, éhesebb a csapat”

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

személyi igazolvány

35 ezren használnak lejárt személyi igazolványt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.