Egy egészségbiztosító, hosszabb várólista

Pozsony |

<p>Ha egy egészségbiztosító lesz, az jelentősen meghosszabbíthatja a betegek várólistáját – állítja a Health Policy Institute tanulmánya.</p>

Legrosszabbul a két magánbiztosító ügyfelei járnak majd, ha a kormány valóban keresztülviszi a tervét. Most egy csípőműtétre az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) ügyfelei egy-másfél évet várnak, a Dôvera és Union magánbiztosítóknál három–öt hónap a várakozási idő. Ha viszont a kormány újra visszatér az egybiztosítós rendszerhez, akkor a két magánbiztosító ügyfeleit automatikusan a VšZP várólistájának a végére sorolják, vagyis ezt azt jelenti, hogy a két magánbiztosító ügyfelei akár éveket is várhatnak.

Ez év márciusának végén mintegy 20 ezer ember várt műtétre – ebből 16300 a legnagyobb biztosító, a 3,5 millió ügyféllel rendelkező Általános Egészségbiztosítóhoz tartozott. A Dôvera várólistáján mintegy 3000 személy volt március végéig, a legkisebb biztosítóén, az Unionén 157. Most tehát épp az Union tagjainak kell várni a legrövidebb ideig egy-egy operációra, az egy biztosító bevezetésével azonban ők járnának a legrosszabbul, hiszen a már így is hosszú VšZPs várólista végére kerülnének. Peter Visolajský, az orvosszakszervezet (LOZ) elnöke szerint nemcsak az ügyfelek száma, hanem azok kora és egészségi állapota is befolyásolja a várólista hosszát. A Dôverának több a fiatalabb ügyfele, mint az Általános Egészségbiztosítónak, szinte nincs is nyugdíjaskorú tagja, tehát rövidebb is a várólista. Radoslava Muchová, az Egészségfelügyeleti Hivatal szóvivője szerint a műtétre való várakozási idő hosszára az is hatással van, hogy a betegek nem akarnak más orvoshoz vagy kórházhoz fordulni, még azon az áron sem, hogy hamarabb sorra kerülnének. Sokszor maguk a biztosítók sem tájékoztatják őket erről a lehetőségről. (sán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?