Közélet

Duray a tízéves Szövetség a Közös Célokért új elnöke

Pozsony | Duray Miklós közírót és politikust választották meg a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) civil társulás új elnökévé. A szövetség kedden Dunaszerdahelyen ünnepi közgyűlésen emlékezett meg megalakulásának 10. évfordulójáról - tájékoztatta az MTI tudósítóját Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója.
author
MTI

2011. november 30. 13:36

"A Szövetség a Közös Célokért tíz évvel ezelőtt, 2001 novemberében alakult, ugyanannak a nemzetpolitikai illetve nemzetstratégiai gondolkodásnak a keretében, aminek eredményeként létrejött 1999-ben a Magyar Állandó Értekezlet és 2001-ben megszületett a státustörvény, azaz a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvény. A szervezet megalakításának elsődleges oka a státustörvényből eredő feladatok végzése volt, de a törvény megfogalmazása során szóba került egy olyan járulékos cél is, ami összhangban állt az akkori nemzetstratégiai gondolkodásunkkal" - jelentette ki az ünnepi ülésen Duray, akik egy évtizede a SZAKC létrehozásának egyik kezdeményezője volt.
"Ennek a hozzárendelendő célnak a következménye egy olyan hálózat kialakítása lett volna, ami közigazgatási jellegű szolgáltatást nyújtana a jogsegélyszolgálattól a közérdekű információkon át, a vállalkozók számára nyújtandó adatokon keresztül egy nemzeti kataszter kialakításáig, beleértve a Magyar Igazolványok és a kapcsolódó jogosítványok rendszerét valamint az oktatási-nevelési támogatást" - tette hozzá a politikus.
"Ahhoz, hogy az ilyen feladatokat végző szervezetet ne lehessen politikailag kisajátítani vagy visszaélni vele, csak oly módon lehet megalkotni, hogy működésében érdekeltekké váljanak az országos hálózattal bíró, működő szervezetek. Tehát ne egy, kívülről vagy társadalmilag nem ellenőrizhető szervezet ellenőrzése alá kerüljön az ezt kezelő intézmény. A MÁÉRT 2001. évi őszi ülésén került bejelentésre, hogy Szlovákiában a státustörvénnyel kapcsolatos feladatok végzését egy olyan szervezetre kívánjuk bízni, amit öt, országos hálózattal rendelkező szlovákiai magyar szervezet hozna létre" - idézte fel Duray a tíz évvel ezelőtti eseményeket.
A keddi jubileumi közgyűlésen a SZAKC négy új szervezettel bővült, ezek a következők: Zoboralja Közhasznú Társulás (Nyitra), LIMES - ANAVUM Regionális Honismereti Társulás (Párkány), Egy jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés (Révkomárom) és Rákóczi Baráti Kör (Királyhelmec).
A SZAKC jubileumát Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője levélben köszöntötte, míg Szabó József tanácsos a pozsonyi Magyar Nagykövetség üdvözletét tolmácsolta. Lélfay Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója felszólalásában az alap 2012-es terveit is ismertette.
"A társulás küldetése, hogy tagszervezetei számára közös fórumot teremtsen, az irodáknak otthont adó magyar házakban és a közösségi találkozási helyeken a közösségszervező munkába bekapcsolódjon. A társulás nyitott további tagszervezetek felvételére, amelyek tevékenységükkel hasonló célokat követnek" - mondta az MTI tudósítójának Pogány Erzsébet. Leszögezte: a SZAKC legfőbb feladata a jövő évben továbbra is a tájékoztató irodahálózat működtetése, EU-s források felhasználásával hálózatépítés, régiófejlesztés a szlovák-magyar határ menti együttműködés segítése, a nemzeti identitást erősítő programok folytatása, valamint a Felvidék Ma hírportál működtetése.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.