Droba: Mindenkinek joga van az anyanyelvű oktatásra

Juraj Droba

Mindenkinek joga van az anyanyelvű oktatásra, és kötelességünk, hogy megteremtsük erre a lehetőséget. 

Ezt Juraj Droba, a Pozsony Megyei Önkormányzat (BSK) elnöke jelentette ki, aki csütörtökön Sólymos Lászlóval, a parlamenten kívüli Híd párt elnökével találkozott. A találkozó témája a nemzetiségi oktatás helyzetének a javítása volt, illetve azok a sajtóinformációk, melyek szerint nem minden elsősnek jut hely a középiskolákban

„Pozsony megye mindenkié, beleértve a nemzeti kisebbségeket is. Mindenkinek joga van arra, hogy az anyanyelvén tanulhasson, és az a kötelességünk, hogy megteremtsük erre a lehetőséget” – hangsúlyozta Droba.

Droba és Sólymos abban egyezett meg, hogy egy speciális működési rendet vezetnek be a megyében. Az új elsősök számának a megállapításakor két középiskolában az adott tanévben várt jelentkezési lapok maximális számából fognak kiindulni. Ettől a rendszerszintű megoldástól azt várják, hogy így azok a diákok, akik az anyanyelvükön akarják folytatni a tanulmányaikat, nem lesznek arra kényszerítve, hogy másképp döntsenek.

„A nemzetiségi iskolák helyzete azért specifikus, mert nagyon kevés van belőlük az országban, és a tanulóknak gyakran nincs választási lehetőségük a megyében. Ezért egy speciális működési rendre van szükség, már az elsősöknek szánt helyek számának a megállapításakor” – jegyezte meg Sólymos, aki más megyékben is hasonló találkozókat tervez

Pozsony megye a kisebbségi kormánybiztos segítségét is szívesen fogadja a folyamat kivitelezésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?