Közélet

Döcög Kolíková igazságügyi reformja

Pozsony | A bírósági térkép átrajzolása négy különböző törvény keretein belül valósulhat meg. Mária Kolíková igazságügyi miniszter bejelentette, az átdolgozott javaslatokat tárcaközi egyeztetésre bocsátották. Az eredetileg ambiciózus tervezet helyett ezúttal fokozatos változással érné el a bíróságok hatékonyabb működését.
author
Bugár Anna

2021. szeptember 14. 11:06

birosag
A javaslat szerint a jelenlegi 54 járásbíróság helyett 30 elsőfokú bíróság jön létre, a kerületi bíróságok hálózata pedig nyolc intézményről négyre csökken - TASR/AP-felvétel

Az igazságügyi reform a kormány egyik fő prioritása, ennek megfelelően Kolíková tavaly egy széles körű reformjavaslatot mutatott be. A véleményezés során azonban több száz megjegyzés érkezett, a módosítás több pontja is felháborodást váltott ki a bírók körében.

Új módszer

A szaktárca vezetője hétfőn bejelentette, az átfogó reform helyett négy különböző törvényt dolgoztak ki: a járásbíróságok új felosztásáról, a kerületi bíróságok átszervezéséről, valamint két, úgynevezett városi bíróság létrehozásáról Pozsonyban, illetve Kassán. Kolíková elmondta, a nyári egyeztetések után arra a következtetésre jutott, hogy jó, ha az igazságügyi reform különálló (egymástól független) törvényekre van osztva, és ennek köszönhetően célzott szakmai vita alakul ki. A térkép reformjának lényege, hogy a jelenlegi 54 járásbíróság helyett 30 elsőfokú bíróság jön létre, a kerületi bíróságok hálózata pedig nyolc intézményről négyre csökken. A korábbi javaslat eredetileg csak 3 fellebbviteli bírósággal számolt, de jelenleg Nagyszombat, Zsolna, Besztercebánya és Eperjes szerepel a véleményezésre bocsátott anyagban. A tervek szerint ez 2023 januárjától léphet életbe.

A miniszter hangsúlyozta, átláthatóság szempontjából egyaránt fontos lépésről van szó. „A változás célja elsősorban a bírók szakosodása az egyes jogi területeken, ezért bővítjük a bíróságok kerületeit, így több bíró közül kerül sor a véletlen kiválasztásra, ami lehetővé teszi a korrupció elleni harcot is” – mondta, majd hangsúlyozta, rendkívül fontos a hozzáférhető igazságszolgáltatás. „Ha bírósághoz fordulunk, elvárjuk, hogy valós időn belül döntés születik. Ez azt jelenti, a kilométerek számánál fontosabb azt figyelni, mennyi idő telik el a döntéshozatalig attól számítva, hogy benyújtottuk a keresetet” – folytatta. Példaként említette, hogy szeretné egy épületben látni a családjogra specializálódott bírókat. Ami a két városi bíróságot illeti, az öt pozsonyi és három kassai járásbíróság helyét egy-egy városi bíróság venné át.

A kevesebb néha több

A bírók specializációja napjainkban főként a kisebb bíróságokon jelent gondot, Kolíková azt szeretné elérni, hogy például egy büntetőjogra szakosodott bírónak ne kelljen párhuzamosan családjogi vagy kereskedelmi ügyekben is döntenie. A bíróságok számának a csökkentésével az 1996 előtti rendszerhez térnénk vissza, 1997-ben Vladimír Mečiar idejében közel a kétszeresére emelkedett a számuk. „A széttöredezett bíróságok kevésbé hatékonyak és ellenállóak a helyi kapcsolatokkal szemben, és korlátozzák a specializáció lehetőségét” – indokolja a térkép átrajzolását a minisztérium. Kolíková kiemelte, az új szervezésnek köszönhetően gyorsabb és minőségi döntések születnek, mivel, ha a bíró olyan ügyben határoz, amelyre szakosodott, akkor gyorsabban tud dolgozni, és egyszerűbben meg is tudja indokolni a döntését. A szaktárca vezetője elmondta, tárgyalni fog a rendőrséggel, az ügyészséggel és a bírókkal, valamint a koalíción belül is megvitatják a javaslatot.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Indiában a BA.5-ös alvariánssal szemben már dominánssá vált a BA.2.75-ös mutáció, amelyet a sajtóban gyakran csak „kentaur változatként” emlegetnek. Az egészségügyi minisztérium szerint jelenleg ez a mutáció a legesélyesebb jelölt arra, hogy kiváltsa az ő

Újabb hullámot okozhat az omikron új mutációja?

bérlakás

Érdeklődés van, de elérhető bérlakás nincs

Eduard Heger

Heger megerősítette: Szombaton tartják a koalíciós megbeszélést

árvíz k

Viharokra és áradásokra figyelmeztetnek!

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

kvízy

KVÍZ: Még csak hétfő van! Indítsd be az agyad a következő kérdésekkel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.