Közélet
- TASR/AP-felvétel

Definiálná az antiszemitizmust Danko

Ibos Emese

2018. szeptember 20. 12:47

Pozsony | Kidolgozta az antiszemitizmus és a holokauszt pontos definícióját a nemzetiek vezére. A határozatjavaslattal a hatóságok munkáját akarja egyszerűbbé tenni.

Beterjesztette a plénumba az antiszemitizmus definíciójáról szóló határozatot Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke. A képviselők minden bizonnyal az októberi ülésszakon tárgyalnak a javaslatról. A parlament sajtóosztályának tájékoztatása alapján az antiszemitizmus és a holokauszt kifejezések pontos meghatározása eddig hiányoznak a jogrendből, ez pedig már többször gondot okozott az ügyészségnek és a bűnüldöző szerveknek a súlyos bűnügyek megoldása során. „Olyan nehéz korban élünk, amikor tagadják az alapvető emberi jogokat. A politikában is vannak olyanok, akik tagadják a holokausztot” – hangsúlyozta Danko, aki szerint a képviselők kötelessége megoldást találni a holokauszt és az antiszemitizmus meghatározásának problémájára. „Ez az én személyes vállalásom is, melyre ígéretet tettem a kollégámnak és barátomnak, J. J. Edelsteinnek, az izraeli Kneszet elnökének” – tette hozzá Danko, aki abban bízik, hogy a javaslata széles támogatást nyer, és nem csak a koalíciós képviselők részéről. „Szlovákiának történelmi adóssága van Izraellel szemben. Szlovákiának példát kell mutatnia a jogalkotási eljárásában a szóban forgó határozat elfogadásával” – fogalmazott a házelnök.

Az viszont már most borítékolható, hogy a fasiszta Marian Kotleba és pártjának, az ĽSNS-nek 15 parlamenti képviselője nem fogja támogatni a határozatot. Hiszen több képviselőjét is megbüntette már a parlament emberjogi bizottsága a holokauszt tagadása miatt. A határozat elfogadásához azonban egyszerű többség is elegendő. (TASR, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk