Közélet

Danko megköszönte Putyinnak Szlovákia felszabadítását

Moszkva | Andrej Danko, a parlament elnöke a második világháború végéről megemlékező, moszkvai katonai parádén találkozott a legfelsőbb oroszországi vezetéssel, Vlagyimir Putyin elnököt is beleértve.
TASR

2019. május 9. 16:17

Kép: Facebook/Andrej Danko

Danko rajta kívül beszélt Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel, Valentyina Matvijenkóval, az orosz Szövetségi Tanács elnökével, illetve Szergej Lavrov külügyminiszterrel is.

„A Szlovák Köztársaság és a szlovák állampolgárok nevében köszönetet mondtam Putyin elnöknek azért, hogy a nagyszüleik és a szüleik felszabadítottak minket. Köszönetet mondtam neki mindazért is, amit a különféle problémák megoldásáért folytatott párbeszéd érdekében tesz” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Danko, aki az uniós tagállamok házelnökei közül egyedüliként vett részt a Vörös téren rendezett katonai parádén.

Hozzátette: azt, hogy Szlovákia képviseltette magát a győzelem napi ünnepségen, a legfőbb politikai vezetők mellett a gazdasági szféra, például a Gazprom képviselői is észrevették. „Bízom benne, hogy ez előnyünkre válik majd júniusban, a vállalkozói küldöttség látogatásán is” – tette hozzá.

Danko elmondása szerint tréfálkozott is Putyinnal. Azt mondta neki, hogy ellátogathatna Szlovákiába, ha Oroszország bejut a döntőbe a jégkorong-világbajnokságon. 

A szlovák házelnök szerint Lavrov rövidesen valóban Szlovákiába látogat, és talán a szlovák nemzeti felkelésről való augusztusi megemlékezésen is részt vesz majd.

Danko június végén mintegy tíz szlovák vállalkozóval tervez Oroszországba látogatni. A vállalkozók bemutatkozhatnak majd az orosz ipari és kereskedelmi minisztériumban, ezt követően pedig meglátogatnak egy konkrét régiót, hogy felmérjék a beruházási lehetőségeket.

Danko szerdán (5. 8.) részletesebben is beszélt a látogatásról. Elmondása szerint főleg az üvegiparról, a gépészetről, illetve az autógyártásról és az ehhez kötődő alvállalkozásokról lesz szó.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?