Közélet

Danko: Az SNS nem engedi egy Szlovákia számára előnytelen szerződés aláírását

Pozsony | Az SNS nem engedi egy olyan szerződés aláírását, amilyet a múlt héten a magyarok aláírtak – mondta Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke az USA és Magyarország között létrejött védelmi együttműködési megállapodással összefüggésében.
TASR

2019. április 19. 16:00

Andrej Danko
Andrej Danko - TASR-felvétel

„A koalíciós szerződésre hivatkozva az SNS soha nem fogja megengedi, hogy olyan szerződést írjunk alá, mint amilyet a múlt héten a magyarok. Számunkra elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyekhez Amerika ragaszkodott déli szomszédainknál" - hangsúlyozta. Rámutatott: ha valaki – akár a franciák, akár a németek – pénzt ajándékoz az országnak mindenféle feltétel nélkül, akkor buták lennénk nem elfogadni. De ha feltételekkel adja, és azok nem teszik lehetővé szuverenitásunk megőrzését, szavai szerint akár „aranyat és gyémántot is kínálhatnának, akkor sem adnánk el magunkat". Leszögezte, az amerikai támogatás elfogadása az ebből a pénzből felújított szlovák repülőterek elvesztéséhez vezetne.

Hozzátette, az SNS továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az új szerződésben egy szó se legyen az amerikai fegyveres erők szlovákiai jelenlétéről. Az, hogy Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter nem vesz részt a tárgyalásokon, szavai szerint nem jelenti azt, hogy a külügy szabad kezet kap. „Ha a szerződés feltételeit megváltoztatják, vagy okunk lesz arra gyanakodni, hogy sérülhet Szlovákia szuverenitása, esetleg fennáll a veszély, hogy kiárusítják a területeinket, azonnal mi is beszállunk az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokba" – magyarázta.

Hétfőn (április 15.), a koalíciós tanács ülése után Danko úgy tájékoztatott, hogy Miroslav Lajčák (Smer-SD) külügyminiszter Peter Gajdoš védelmi miniszter részvétele nélkül folytatja a tárgyalást az Egyesült Államokkal. Szlovákia számára előnyös feltételekben kell megegyezniük. A koalíciós megállapodást Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a Most-Híd alelnöke is üdvözölte, aki hangsúlyozta, hasonló feltételekkel Magyarország már aláírta a szerződést.

Meglepte a külügyet a védelmi minisztérium döntése, hogy a továbbiakban nem vesz részt az USA-val kötendő védelmi együttműködési megállapodásról szóló tárgyalásokon. Andrej Kiska köztársasági elnök és néhány ellenzéki és kormánypárti képviselő is kritikát fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. Ezt követően Danko azt mondta, senki nem utasította vissza az amerikai finanszírozás lehetőségét, aminek segítségével felújíthatnák a szlovákiai repülőtereket, mivel nem is volt ilyen felajánlás. A tárca hangsúlyozta, először is a védelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokat kell befejezni.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ideggyógyászati osztály nyílt a lévai kórházban

Öt társaság érdeklődik a Pozsony-Komárom szakasz iránt

Felborult egy kamion Rimaszombat mellett

Néhány nap alatt összegyűlt a pénz Dávidka szívműtétjére

Trükközés a parkolókártyával

Lubyová belép az SNS-be

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!