Közélet

Csorbul az iskolaválasztási jog

Pozsony | Az oktatásügyi tárca optimalizálná a hazai középiskola-hálózatot, ezzel biztosítaná az oktatás színvonalát. A folyamat azonban a magyar intézmények kárára mehet végbe.
Szalay Hajnalka

2020. július 11. 19:00

groh
Branislav Gröhling a középiskola-hálózat optimalizálását tervezi (TASR-fotó)

A megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 képviselői nemrég tárgyaltak Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszterrel a hazai középiskolai hálózatról. „Nagyon szívesen együttműködnénk a megyékkel, hogy az iskolahálózatot a következő szintre emeljük, és növeljük a fiatalok oktatásának minőségét” – nyilatkozta a tárcavezető. Mint mondja, a középiskolák száma nem tükrözi a demográfia alakulását, szerinte sok szakközépiskola jelentősen több szabad helyet hirdet, mint amennyi iránt valós az érdeklődés.

Emellett a racionalizáció jelentős költségmegtakarítást jelentene az államnak, a pénzt a miniszter a megmaradt iskolákra fordítaná. „Járni fogjuk a régiókat, és elmagyarázzuk a szülőknek is, miért jó néhány középiskolát összevonni” – jelentette ki Gröhling.

Túl korai

Szerettük volna megtudni, hogy a tárca miképp képzeli el a középiskolák optimalizálását, valamint arra is kíváncsiak voltunk, ugyanazon feltételek szerint kell-e eljárni a szlovák és a magyar iskolákkal is. A minisztérium azonban egyelőre nem tudott információkkal szolgálni.

„Bővebb tájékoztatást a középiskolák optimalizációjáról az oktatásügyi minisztérium akkor ad, ha aktuális lesz, egyelőre korai ez a kérés”

– áll a sajtóosztály válaszában. Hozzátették, hogy ebben a kérdésben a kormányprogramban megfogalmazottak szerint fognak eljárni, amely hangsúlyozza, hogy a diákoknak lehetőséget kell adni az anyanyelvünkön való tanuláshoz, valamint támogatni kell a kisebbségi tannyelvű iskolák működését.

A Híd akcióban

A parlamenten kívül maradt Híd tárgyalásokat kezdeményezett a megyefőnökökkel azt állítva, hogy 1400 magyar kilencedikesnek nem lesz helye magyar középiskolában. A tárca állítja, a magyar középiskolai helyek száma több a júniusban végzett diákok számánál.

Az igazság a kettő között van: ugyanis

lehet, hogy a 2386 szabad helyre több mint 3700 jelentkezési lap érkezett, viszont tudatosítani kell, hogy egy kilencedikes két vagy több helyre is beadhatja a jelentkezését.

És az sem biztos, hogy a minisztérium figyelembe veszi, hogy az adott régiókban meghatározott iskolai helyek összhangban vannak-e a valós igényekkel. Így előfordulhat, hogy bár országos szinten több hely van, mint diák, mégis lehetnek tanulók, akik nem jutnak be az általuk kiszemelt iskolába. 


A középiskolai helyeket a megyék határozzák meg, Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakembere szerint azonban ezt a keretszámot rugalmasan kellene kezelni. „Az igazgatók egy évvel korábban dolgozzák ki a tervezetet, de ha valami változás van, arra reagálni kell” – nyilatkozta az Új Szónak Prékop, aki példaként Füleket említette, ahol a koronavírus miatt jelentősen megnőtt a jelentkezők száma. „Sok gyereknek volt gondja az érettségivel, mivel többen Magyarországon járnak középiskolába. A koronavírus miatt sok szülő úgy döntött, inkább a helyi gimnáziumba íratná a gyerekét, de amikor az igazgató tervezte a tanévet, ezzel nem számolhatott” – mondta Prékop, aki maga is részt vett a megyefőnökkel folytatott tárgyalásokon.

Juraj Drobával (SaS), a Pozsony Megyei Önkormányzat elnökével például abban egyeztek meg, hogy a hozzá tartozó két érintett iskola az elsősök keretszámait az adott tanévben várható maximális jelentkezők alapján szabja meg. A héten pedig Milan Belicával, Nyitra megye főnökével egyeztettek. 

„Vannak iskolák, ahol nincs elég hely a diákoknak. Szerettük volna, hogy ezek az iskolák különleges elbírálás alá essenek. Azt akartuk, hogy megígérjék, erre figyelni fognak. Ez sikerült is” – tájékoztatott a tárgyalásról Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakembere.

Hozzátette, hogy a középiskolák optimalizációjáról is szó volt. „Azt gondolom, a magyar iskolákat nem kellene érintenie, különösképpen igaz ez a szakközépiskolákra, hiszen van, amelyből egy van az egész országban” – nyilatkozta a szakértő. 

Mint mondja, megszólították az Összefogást és az MKP-t is, hogy csatlakozzanak a tárgyalásokhoz.

Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, természetes számukra, hogy együttműködjenek a közösségünket érintő kérdésekben. „A Híddal való legutóbbi találkozón örömmel vettük a megkeresést, és szakmai támogatásunkról biztosítottuk őket” – tette hozzá a pártelnök.

Hány magyar ovis van?

2020. február 15. 18:00

Hány magyar ovis van?

Jópont-szerzés

A Magyar Közösség Pártja korábban úgy nyilatkozott, politikai jó pontok szerzéséről van szó, és

a Híd nemzeti húrokat pengetve igyekszik e pártpolitikai érdeket szolgálni.

Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi szakembere kijelentette, a kialakult helyzetet a szakoktatásról szóló törvény két évvel ezelőtti módosítása okozta, amely nemcsak a magyar iskolákra nézve hátrányos, hisz mesterségesen befolyásolja a tanulók iskolaválasztási jogát, tudatosan és agresszíven a hiányszakmák felé tereli őket.

„A célkitűzés bizonyára jogos, a módszer viszont nem elfogadható. Ráadásul a megye a saját konkurenciájának szab létszámot az egyházi és magánintézmények esetében, ily módon törvényes keretek között – néhány év alatt – akár likvidálhatja is őket” – nyilatkozta lapunknak Kiss.

Mint mondja, a pozsonyi példa üdvös, de csak a „jóindulat a rossz törvény alkalmazása során” esete. „Az MKP nevében már több alkalommal kifejeztem, hogy a legjobb megoldás a törvény minimum e passzusának hatályon kívül helyezése lenne. A másik megoldás pedig az, ha a magyar iskolákat kiemelnék, és egyáltalán nem vonatkozna rájuk ez az eljárás” – tette hozzá Kiss.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
útlevél k

Továbbra is hatályban marad az állampolgársági ellentörvény

Igor Matovič
Frissítve

Matovič továbbra sem árulja el, miben állapodtak meg a szakértőkkel

Németh Krisztián

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? – Németh Krisztián válaszol

cukor

Kevesebb hazai cukor, felfelé araszoló árak

kajak

Nagy fába vágta a fejszéjét a somorjai kajakvilágbajnok

Komárom

Stagnál a járványhelyzet a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.