Közélet

Csökken a politikusokba vetett bizalom

Pozsony | Az elmúlt három évben folyamatosan Robert Fico számít a legnépszerűbb politikusnak, ám jelentősen nőtt azok száma, akik egyik közszereplőben sem bíznak meg.
Mózes Szabolcs

2014. február 4. 17:38

Robert Fico továbbra is uralja az egyéni népszerűségi mutatókat, legutóbb 2011-ben Iveta Radičová tudta őt megközelíteni – derül ki az IVO összehasonlító kutatásából. A volt jobboldali kormányfő egyébként még mindig a legnépszerűbb politikusok közé tartozik – másfél évvel távozása után.
 
Bugár a harmadik
Az IVO tavaly novemberi közvélemény-kutatásában 17 politikusnak mértek legalább 2 százalékos népszerűséget – a válaszadók legfeljebb három nevet adhattak meg. A második helyen szintén smeres politikus szerepel, Robert Kaliňák azóta tartja pozícióját, mióta Radičová távozott a politikából. A harmadik helyen egy magyar pártelnök, Bugár Béla található. A Híd elnökének népszerűsége évek óta a 7–9 százalékos sávban mozog, ez korábban az 5–6. pozícióra volt elég. Ám – s itt jönnek képbe a hosszabb távú trendek –, a többi politikus megítélésének romlása miatt ugyanolyan eredménnyel is feljebb tudott lépni a képzeletbeli táblázaton.
 
Míg a 2012-es választási kampány idejében csak a megkérdezettek harmada nem tudott senkit sem megnevezni, addig a legutóbbi két mérés alkalmával (2012, valamint 2013 év vége) közel 50 százalékuk mondta azt, hogy egyik politikusban sem bízik meg. Elemzők szerint ez az emberek egy részének a hagyományos pártokból való kiábrándultságával magyarázható, miközben az eredményekben erőteljesen közrejátszik az elhúzódó gazdasági válság is. A felmérés szerint a „senki” vagy „nem tudom” válaszok legnagyobb arányban az SaS (53%) és az MKP (51%) szimpatizánsaitól érkeztek, utánuk az SDKÚ (36%) és az SNS (33%) választói következnek.
 
Szezonpolitikusok
A politikusok népszerűségére nagy befolyással van médiajelenlétük. Monika Flašíková-Beňovát például éveken keresztül alig nevezte meg valaki, ám tavaly novemberben – a megyei választások idejében – a megkérdezettek 4 százaléka tartotta őt megbízható politikusnak. Flašíková-Beňová Pozsony megyében indult a megyeelnöki posztért, ám a masszív kampány ellenére gyenge eredményt ért el. Ján Čarnogurský szintén évekig nem szerepelt a listán, ám legutóbb – az elnökjelöltségnek köszönhető ismertség miatt – 2 százaléknyi ember őt is a megbízható közszereplők listájára tette.
Ellentétes pályát írt le a már említett Iveta Radičová vagy Ján Slota. Az ő esetük viszont azt mutatja, hogy a politikusok lassan kopnak ki a köztudatból. Évekkel azután, hogy nincsenek funkciókban és nem szerepelnek a hírekben, még mindig megtartják „szurkolótáborukat”. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

koronavírus nagy-britannia

Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

koronavírus

23 új fertőzöttet regisztráltak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.