Csigatempóban közelít a gyorsforgalmi út Losonchoz

R2
Losonc |

Ha meglenne a zólyomi körgyűrű, akkor néhány éven belül Losoncot jó minőségű gyorsforgalmi út kötné össze a fővárossal.

A Krivány–Vámosfalva (Mýtna) szakasz volt az utolsó, amely a verseny kihirdetésére várt.

Ez a 9,1 kilométeres szakasz az építkezés szempontjából aránylag bonyolult lesz, hiszen teljes hosszának több mint fele viadukt (völgyhíd), amelynek legmagasabb pontja 45 méterre lesz a földtől. Az R2-es 2015-ben megnyitott, Pstruša és Krivány közötti szakaszának lesz a folytatása.

Losoncig tisztázva

Idén februárban írták ki a versenyt a Vámosfalva–Lónyabánya szakaszra (Lónyabánya–Tamási szakasz) – ez vezeti el az R2-es gyorsforgalmit egészen Losoncig. Hat társaság nyújtotta be kínálatát, a győztest év végéig kellene bejelenteni.

Eredetileg azt tervezték, hogy a Krivány–Vámosfalva és a Vámosfalva–Lónyabánya szakaszokat egy projektben (Kirvány–Lónyabánya) fogják megépíteni, végül viszont két külön részre osztották a projektet. Arról, hogy pontosan miből fogják megépíteni az utakat, még nem született végleges döntés, a legnagyobb valószínűséggel az állam saját zsebből fogja finanszírozni az építkezést.
 

Kapcsolódó cikkünk

A problémás Losonc

Losoncot az R2-es még jó néhány évig el fogja kerülni, a losonciak csak Tamásinál tudnak felhajtani a gyorsforgalmi útra. A Losonc előtti kereszteződés az I/16-os, az I/71-es és az I/75-ös utak találkozásánál változatlan marad, nem csatlakozik a gyorsforgalmira. Az R2-es később Lónyabánya és Tamási érintésével Losoncot északkeletről fogja megkerülni, s vezet majd egészen Osgyánig. Ennek a szakasznak a projektje viszont még kezdetleges stádiumban van, a telekfelvásárlás, a projektdokumentáció, az engedélyeztetési folyamat még el sem kezdődött. Egy 2015-ben végzett felmérés szerint a Losoncra vezető utak közül a II/585-ös másodrendű úton a legsűrűbb a forgalom Panyidaróc (Panické Dravce) irányából, három évvel ezelőtt napi 13 850 gépjármű közlekedett erre. A Nagykürtös irányából érkező I/75-ös úton napi több mint 13 ezer gépjármű közlekedhet; ezt a két utat tehermentesíthetné az R7-es gyorsforgalmi út, amely Pozsonyt, Dunaszerdahelyt, Érsekújvárt és Nagykürtöst kötné össze Losonccal.

Tovább Gömörig

Jó hír a gömörieknek, hogy az R2-es projektje Losoncnál nem ér véget, év végéig ugyanis még legalább két szakaszra akarják kiírni a versenyt. A Rozsnyó–Szádalmás (Szoroskő) és a Kassa-Saca–Kassaolcsvár (Košické Oľšany) szakaszról van szó. Ha erre sor kerül, akkor egyszerre, az R2-es 58 kilométerére lesz kihirdetve a verseny, a teljes útvonalból valamivel több mint 40 kilométernyi gyorsforgalmit használhatnak a sofőrök.

„Örülök, hogy sikerül betartani ígéreteinket, s hogy fokozatosan jelentősen gyorsul az útépítés az előző kormányok által elhanyagolt déli útvonalon” – mondta tegnap Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?