Közélet

Csak papíron szervezett képzéseket Szabó Zoltán

Pozsony | Pályázni, pénzt elnyerni és elkölteni. Ehhez az elmúlt években nagyon értett Szabó Zoltán, a Selye János Kollégium és egy sor más non-profit szervezet vezetője. A napokban kiderült, korábban fiktív szakmai beszámolókkal számolt el a magyarországi pályázati kiíróknak. Kérdéses, hová tűnt el az elköltött közel 3 millió forint. Tanárok – köztük egyetemi oktatók – egy csoportja három éve roma, illetve árvaházban lakó magyar gyerekeket készített fel magyar nyelvből és matematikából. Papíron.
ÚJ SZÓ ONLINE

2010. március 10. 13:23

A nemes célra a magyar állam pénzét osztó Apáczai Közalapítvány 1,3, illetve 1,47 millió forintot különített el a Szabó Zoltán által ellenőrzött szervezeteknek. A pénzt elköltötték, az elszámolást az alapítvány vezetősége évekkel ezelőtt jóváhagyta, látszólag minden rendben volt. A felkészítésre viszont sohasem került sor, legalábbis az alapítványnak benyújtott szakmai beszámolóban és elszámolásban szereplő tanárok nem végeztek ilyen munkát. A lapunk által megszólított sértettek nem tudtak róla, hogy Szabó megkérdezésük nélkül felhasználta személyes adataikat. Az egykori pedagógus és szervezeti vezető hallgat arról, hogy mire költötték el a forintmilliókat. A sértetteket – akik között egy Madách-díjas kritikus is van Benyovszky Krisztián személyében – Szabó hallgatásra kérte, ám ők nyilatkozatban követelik a szervezetvezetőtől: ismerje be turpisságát, és a pályázaton nyert összeget utalja vissza az Apáczai Közalapítványnak. Szabó Zoltán lapunknak nem nyilatkozott. Az ügyben szintén sértett közalapítvány vizsgálatot rendelt el a gyanús pályázat miatt.
A volt pedagógus korábban rendszámbizniszelésével vált ismertté, Komáromban sokszázezer eurós háza van, pedig saját bevallása szerint sosem voltak nagy bevételei, tanárként dolgozott, majd a köz, a szlovákiai magyarság érdekében tevékenykedett hosszú éveken keresztül.
Az üggyel részletesen foglalkozunk az Új Szó szerdai nyomatatott kiadásában!

Önnek ajánljuk

Kisebbségi paradigmák

Sorozatgyilkosok testközelből

VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

Peresné Vajda Zsuzsanna: Az én dolgom az ige hirdetése

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?