Közélet

Csak idő kérdése a 65 éves nyugdíjkorhatár

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. április 13. 16:59

Pozsony | Jelenleg ugyan még fenntartható a nyugdíjrendszer, ám 2020-tól kezdődően látványosan meglódul a nyugdíjakra fordítandó összeg aránya és ez a trend 2060-ig csak egyre romlani fog – olvasható a pénzügyminisztériumhoz tartozó Pénzpolitikai Intézet (IFP) tanulmányában.

Bár Szlovákiában 62 évben egységesítették a nyugdíjkorhatárt, a nőknél a gyerekek számát még most is beleszámítják a nyugdíjkorhatárba, sőt ma még a gyermektelen nők is elmehetnek 62 éves koruk előtt nyugdíjba. Két gyermek felnevelése mellett ma is 57 éves korban lehet nyugdíjba vonulni. Még több mint tíz évig tart ez az „átmeneti ál〜lapot”, vagyis amikor még a nők kissé korábban nyugdíjba vonulhatnak.

Kiürítik a kasszát az exrendőrök
További óriási probléma a jelentős korkedvezménnyel nyugdíjba vonuló katonatisztek (átlagosan 39 évesen mennek nyugdíjba) és rendőrök (49 évesen) magas száma, akik összességében nyugdíjbefizetéseik 2,7-szeresét (rendőrök), sőt 3,3-szorosát (katonatisztek) kapják vissza.
A többi járulékfizető általában azt az összeget sem kapja vissza, amit befizetett.

A hetvenesek csak hatvanöt évesen
A hetvenes években születettek biztosak lehetnek abban, hogy 65 éves koruknál hamarabb nem mehetnek nyugdíjba, de nem kizárt a 67-68, szélsőséges esetben akár a 70 éves nyugdíjkorhatár sem. Ezt ugyan egyetlen kormány sem meri kimondani, bevezetni egyelőre még kevésbé, de hosszú távon nincs más megoldás: vagy a nyugdíjakat csökkentik radikálisan, amit viszont nem lehet megtenni (legfeljebb úgy, hogy kisebb arányban valorizálják, netán befagyasztják azokat), vagy a nyugdíjkorhatárt emelik. Ez nemcsak szlovákiai, hanem összeurópai probléma, az Európai Unió több országában már most is 65-67 évre emelték a nyugdíjkorhatárt, a lakosság tiltakozása ellenére.
A 62 éves korhatárt a második Dzurinda-kormány vezette be, de ezt természetesen nem lehetett egyik napról a másikra radikálisan megtenni, szükség volt a ma is tartó átmeneti időszakra. Az 1962-es születésű nők lesznek az elsők, akiknél már nem veszik figyelembe, hogy hány gyereket neveltek, mindenképpen 62 évesen mehetnek nyugdíjba.(sán, shz)

Önnek ajánljuk