Közélet

Čaputová támogatja az Egyesült Államokkal való védelmi szerződés megkötését

Pozsony | Zuzana Čaputová államfő támogatja az Amerikai Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi együttműködési megállapodás aláírását. Az aláírást lehetővé tevő elnöki meghatalmazás része lesz egy arról szóló ún. értelmező nyilatkozat is, hogy Szlovákia hogyan tekint a szerződésre. Mivel az államfő által megbízott alkotmányjogászok semmi alkotmányellenest nem találtak a megállapodásban, Čaputová nem fordul az Alkotmánybírósághoz.
author
TASR

2022. január 20. 16:00

Frissítve
Zuzana Čaputová
- TASR/AP-felvétel

„Az értelmező nyilatkozat keretében igyekeztünk kiemelni és megmagyarázni a leggyakrabban emlegetett, vitatott pontokat, amelyek a nyilvánosság egy részét aggodalommal töltik el. A nyilatkozat az illetékes kormánytagnak adott meghatalmazás része lesz, és a szerződést csak ezzel az értelmező záradékkal együtt ratifikálom” – szögezte le az államfő.

A záradék kimondja, hogy a megállapodást olyan módon kell végrehajtani, hogy semmilyen módon ne csorbuljon az Szlovák Köztársaság szuverenitása, és ne kerüljön veszélybe az ország biztonsága. Kimondja továbbá, hogy a megállapodás nem rendelkezik katonai támaszpontok létesítéséről és az amerikai fegyveres erők szlovákiai jelenlétéről, és nem teszi lehetővé, hogy nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyvereket hozzanak Szlovákiába. A szerződés nem jelenti a büntetőjogi joghatóságról való végleges lemondást sem.

Az államfő úgy tekint a szerződésre, mint a partnereinkkel való védelmi együttműködés javításának bevett módjára. Hangsúlyozta, hogy keretmegállapodásról van szó. Megjegyezte, hogy a szerződést valószínűleg szélesebb körben elfogadták volna, ha úgy fogalmazzák meg, hogy ne adhasson okot félreértésekre. „Mindazonáltal támogatom, mert nem hiszem, hogy bármilyen módon veszélyeztetné Szlovákiát, épp ellenkezőleg” – fűzte hozzá.

Čaputová rámutatott: az amerikai félnek nem kell aláírnia az ún. értelmezési záradékot, a megállapodást írják alá. Elméletileg előfordulhat, hogy az USA elutasítja a záradékot, „ebben az esetben nem vagyunk érdekeltek a szerződés aláírásában” – tette hozzá.

Az államfő szerint az értelmezési záradék bevett eszköz, de nem minden nemzetközi szerződés esetében alkalmazzák.

Az elnök asszony az alkotmányjogászokkal közösen megvizsgálta az észrevételezési eljárás során felmerült kifogásokat is, amelyek azonban a szükséges indoklás hiánya miatt nem terjeszthetők a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága elé. Kijelentette, hogy nem egyeztetett a megállapodásról az amerikai féllel.

A védelmi megállapodásról szóló népszavazás kiírását célzó petíciós akcióval kapcsolatban Čaputová leszögezte: amennyiben a petíció megfelel az alkotmányos követelményeknek, a Szlovák Köztársaság Alkotmányával összhangban kiírja a népszavazást, és tiszteletben fogja tartani annak eredményét.

A Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti védelmi együttműködési megállapodás aláírását múlt héten szavazta meg a kormány. Az elnöki meghatalmazás alapján történő szerződéskötés után a dokumentumot – amely lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is – jóvá kell hagynia a parlamentnek is, majd az államfő ratifikálja. A kormány tagjai kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti az ország szuverenitását és függetlenségét.

Az ellenzék bírálja a szerződést. Elutasítja, hogy amerikai katonai bázisok létesüljenek Szlovákiában, hogy az amerikai csapatok közelebb kerüljenek az orosz határhoz és hogy megnyirbálják a szlovák állami szervek hatáskörét. Több volt politikus és a parlamenten kívüli Hlas-SD is felszólította az államfőt, hogy a védelmi szerződést terjessze az alkotmánybíróság elé.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
erettsegivizsga

Visszatért a klasszikus szóbeli érettségi

Igor Matovič (OĽaNO) a Slovnaft-adó és a családtámogatási csomag után tegnap egy újabb ötlettel rukkolt elő. Elfogadtatna egy törvénytervezetet, amely meghatározná, hogy a politikai vitaműsorokban csak a parlamentbe beválasztott pártok képviselőit lehetne

Kedden kiderül, megvétózza-e az SaS Igor Matovič javaslatait

putyin

Merényletet kíséreltek meg Vlagyimir Putyin ellen

zelenszkij

Zelenszkij: Naponta száz ukrán katonát gyilkolnak meg az oroszok

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

fdd

KVÍZ: Ha ezt a műveltségi tesztet nem tudod, akkor ideje visszatérni az alapiskolába!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.