Közélet

Čaputová jóváhagyta a pályakezdő pedagógusok bérének emelését

Pozsony | Szeptembertől emelkedik a pályakezdő pedagógusok fizetése. A törvénymódosítást az SNS kezdeményezte, Zuzana Čaputová köztársasági elnök ellátta kézjegyével.
TASR

2019. július 10. 14:36

- TASR-felvétel

„Szeptember 1-jével 9,5 százalékkal emelkednek a bértarifák, az emelések összege a szakmai gyakorlat idejétől is függ. Az egy-nyolc éve a pályán lévő pedagógusok fizetése 0,25, a 9-40 éve tanítóké 0,5 százalékkal emelkedik” – magyarázta Eva Smolíková (SNS), a javaslat előterjesztője. Az emelések megmutatkoznak a bérkiegészítésekben, például az osztályfőnöki pótlékban vagy a túlórák után járó jutalmakban is.

Az SNS a pályájuk elején lévő főiskolai oktatók és kutatók bérének emelését is javasolta. „Szeptember elsejétől a 8,7 százalékkal emelkedik a főiskolai oktatók, valamint a fejlesztés és a kutatás területén tevékenykedő alkalmazottak bére. A következő lépésben, 15 év szakmai gyakorlat után átlagosan 2 százalékkal, 32 év után pedig átlagosan 3 százalékkal emelkedik a fizetésük” – tette hozzá az SNS. Emelkednek a doktori ösztöndíjak is, mégpedig 8,7 százalékkal.

A törvényben szereplő átmeneti rendelkezés kizárja az érintett munkavállalókra vonatkozó fizetési fokozatok alkalmazását a 2019. szeptember 1. és december 31. közötti időszakban.

„A javaslat egyértelműen meghatározza, hogy a törvényben foglaltak szerint kell eljárni a megszabott időszakban” – fogalmaztak az előterjesztők. 2020. január 1-jétől új jogi rendelkezés várható, amely előirányozza az új bértarifákat, „mivel a kollektív megállapodás alapján a valorizáció 10 százalékának összegét a magasabb alapbérből számítják ki."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs megegyezés az MKP és a Híd között

Frissítve

Hetekig is eltarthat a Tátrában rekedt barlangászok mentése

VIDEÓ: Puskás-díj - Zsóri Dániel gólja is a jelöltek között

Tizenhat fiatalkorú volt a Párkányban elfogott illegális bevándorlók között

Anya csak egy van, de bízhatunk benne?

Rolls-Royce Dawn: a várt pirkadat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?