Čaputová és Pellegrini az egyházak szerepét emelte ki a feszültség oldásában

pellegrini caputova

Az egyházak és vallási felekezetek kulcsszerepet játszanak a társadalmi feszültség csökkentésében – jelentette ki Zuzana Čaputová az elnöki palotában tartott találkozót követően. Peter Pellegrini megválasztott államfő kiemelte, a különféle egyházak vezetői képesek összefogni ilyen helyzetekben.

„Az egyházak és felekezetek kulcsszerepet játszanak az értékrendek alakításában, a közbeszéd meghatározásában, és nem utolsósorban a társadalmi feszültségek enyhítésében” – jelentette ki Čaputová.

Hozzátette, a kormányfő elleni múlt heti merénylet után mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést, hogyan történhet meg ilyesmi és mi vezetett el idáig. „De nem azért, hogy ezzel újabb spirál induljon, további támadások történjenek. Ellenkezőleg, csakis annak érdekében, hogy mindenki elgondolkozzon a saját szerepén, kijelentésein, cselekedetein, és az együttérzést mélyítse el” – jegyezte meg az államfő.

Pellegrini szerint számos feladatot kell teljesíteni, hogy a társadalom tanuljon a történtekből. „Az elmúlt napok történéseinek rá kell ébreszteniük bennünket arra, hogy vissza kell térnünk az alapvető értékekhez és az alapvető viselkedési szabályokhoz” – hangsúlyozta.

Az egyházak képviselőit arra kérte, tevékenységük során minél többet beszéljenek mindarról, ami történt, az alapvető emberi értékekről, és igyekezzenek megnyugtatni a társadalmat. Bízik benne, hogy a társadalom más területein is megjelenik ez az igyekezet.

Stanislav Zvolenský pozsonyi (Bratislava) érsek-metropolita elmondta, az egyházi vezetők megdöbbenésüket fejezték ki a merénylet miatt, és leszögezték, a megbékélést, megértést és a kölcsönös tiszteletet kívánják elősegíteni.

Martin Kornfeld, a Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének titkára kijelentette, a zsidó közösség rendkívül érzékenyen tekint az ilyen bűncselekményekre.

Renáta Vinczeová, az ágostai hitvallású szlovákiai evangélikus egyház főgondnoka kiemelte, bár vannak eltérések az egyes vallási közösségek között, a lényegük azonos. „Keressük azt, ami közös bennünk, ami összeköt minket, és ne azt, ami elválaszt” – jelentette ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?