Közélet

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

München | Szlovák államfő először szólalt fel a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Čaputová megragadta az alkalmat, hogy a politikai vezetők felelősségéről beszéljen a jogállamiság kérdésében.
Szalay Hajnalka

2020. február 16. 18:49

Zuzana Čaputová
- TASR-felvétel

„Európa ereje abban rejlik, hogy összeköt minket a szabadság, a demokrácia és a kölcsönös tisztelet védelmének szükségéről szóló belső meggyőződés. Hogy hiszünk a tisztesség szabályaiban. Az egyéniben és a politikaiban is. Közösen felismerjük, hogy a jogállam és alapelveinek tisztelete érinthetetlen, és annak is kell maradnia. Csak így lehet olyan Európánk, amely teljeskörűen megvéd” – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Ő az első szlovák államfő, aki részt vett ezen az eseményen.

Beszédében kiemelte, hogy olyan régióból érkezett, ahol jelenleg a lakosoknak jobb, mint eddig bármikor. „Ez azoknak a reformoknak az eredménye, amelyeket az utóbbi 30 évben véghezvittünk” – jelentette ki az államfő. Hozzátette, egyre gyakrabban hallja azt a kérdést, hogy a régió egyes államai az életszínvonal növekedésével, miért veszítenek a demokrácia strandardjaiból.

„Miért tudjuk védeni a gazdaságunkat, és miért nem tudjuk ugyanekkora hévvel védeni az értékeinket?”

– tette fel a kérdést Čaputová.

Szerinte ez azzal függhet össze, hogy az elmúlt 30 évben inkább technikai kérdésként tekintettünk a demokráciára. „Mintha elfelejtettük volna, hogy a demokrácia leginkább a szabadság eszméjéről, az igazságról, a toleranciáról és a szolidaritásról szól, amelyeket a jogállam védelmez – véli az államfő. – Az értékek államainak közössége vagyunk, amelynek ereje az értékek védelmének megértésétől és érvényesítésétől függ, valamint attól, tudunk-e ezek szerint eljárni a mindennapokban.” Mint mondja, ezeket az értékeket erős jogállamiság nélkül nem tudjuk megvédeni, ehhez azonban erős intézményekre, öntudatos polgárokra és felelősségteljes politikai vezetőkre van szükség. Szerinte ennek a felelősségnek három szintje van. Az első a szabályok formális beállítása: jó törvények elfogadása, amelyek garantálják az igazságosságot.

„A működő bíróságoknak két pilléren kell állniuk: egyik a függetlenség, másik a személyi felelősség. Ezeknek ki kell egészíteniük egymást, nem szabad egymás kárára válniuk”

– magyarázta Čaputová beszédében.

A politikai vezetők felelősségének második szintje a személyi vagy a morális. A jogállamiság védelme az államfő szerint megkívánja, hogy a vezetők ellen tudjanak állni a hatalom csábításának, és ezt a szabályok iránti tisztelet megerősítésével helyettesítsék.

A harmadik szint, amely az államfő számára a legfontosabb, a társadalmi. „A politikai vezetők felelőssége nem félni világos állásfoglalást adni a szélsőséges és radikális megnyilvánulásokra. Képesnek kell lenni kiállni a kisebbségekért, védeni és szolidaritást vállalni mindenkivel szemben, akiket ma a szélsőségesek támadnak. Nem megosztani. Összekötni” – mondta az elnök. Hozzátette, a környezetvédelemmel kapcsolatos tettekhez hasonlóan, a jogállamisággal összefüggő cselekedetek eredményei is a következő generációt érintik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A ciprusi javaslatot várják az euróövezeti pénzügyminiszterek

Már csak két napig lehet igényelni az áprilisi támogatást

Komárom

Lesz-e idén Karva-Párkány kerékpárút?

Marian Kotleba

A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal

Zuzana Čaputová

Čaputová figyelemmel kíséri az Őrmezőn talált toxikus hulladék problémáját

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Roger Federer

Ő volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.