Közélet

Čaputová a nyilvános alkotmánybíró-szavazást támogatja, Šefčovič a titkosat

Pozsony | Zuzana Čaputová, a Progresszív Szlovákia elnökjelöltje a nyilvános szavazást támogatja az alkotmánybíró-választás során, Maroš Šefčovič, a Smer által támogatott jelölt a titkos szavazás mellett foglalt állást az RTVS műsorában.
TASR

2019. március 23. 15:50

- Somogyi Tibor felvétele

Čaputová szerint a közhatalom gyakorlása során még nagyobb igény van a döntéshozás átláthatóságára, amit a nyilvános szavazás segítene elő. Szerinte ez jobban illene a szlovák valósághoz, ahol az alkotmánybíró-választás nem csupán a politikai élet témájává vált, hanem egy bizonyos fokig az áldozatává is.

Šefčovič azzal védte a titkos szavazást, hogy az alkotmánybírók többek között politikai pártok jövőjével kapcsolatban is állást foglalhatnak, ezért nem lenne jó, ha tudnák, mely politikusok hogyan szavaztak a személyükről.

Továbbá egyik jelölt sem tart attól, hogy az Egyesült Államokkal kötendő védelmi megállapodás veszélyeztetné az ország szuverenitását. Mindketten megbíznak a külügyi tárca döntésében, és emlékeztettek: több ország is kötött az USA-val hasonló megállapodást.

Mindketten elismételték: független jelöltek, akik képesek függetleníteni magukat azoktól, akik a kampányfinanszírozásukhoz hozzájárultak.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helyi iszlamisták követték el a Srí Lanka-i támadásokat

A hímestől a Fabergé-tojásig

Ukrán elnökválasztás - Porosenko elismerte vereségét

Czucz Enikő: Kivárásos vereség

Mbappé nem akar a Real Madridba igazolni

Washington megvonja a mentességet az iráni kőolajat importáló országoktól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?