Közélet

Čaputová: A működőképes alkotmánybíróság az igazságosság egyik alapfeltétele

Zuzana Čaputová leendő államfő szerint a működőképes alkotmánybíróság nélkülözhetetlen lépés az igazságosság felé. Čaputová egyetért Andrej Kiska lépésével, amellyel az alkotmánybíróság döntéshozási képességének a megújítása érdekében az államfő három alkotmánybírót nevez ki.
TASR

2019. április 17. 10:50

Zuzana Čaputová - Somogyi Tibor felvétele

„Először is hibának tartom, hogy a parlament mindezidáig nem választotta ki a 18 alkotmánybíró-jelöltet, ami alkotmányból adódó kötelessége lett volna” – közölte Čaputová a közösségi oldalán. Az államfő szemszögéből nézve két elv ütközéséről lehet beszélni. Az államfőnek egyfelől kötelessége számon kérni a parlamenttől, hogy ez teljesítse az alkotmányból adódó kötelességét, és válassza ki a megfelelő számú jelöltet. Másfelől szerinte az is az államfő kötelessége, hogy biztosítsa az alkotmányos szervek működését. „Ebben a dilemmában azonosulni tudok a jelenlegi államfő lépésével, amellyel - eleget téve az alkotmányból adódó kötelességének – biztosítja az alkotmányos szervek működését, és a felkínált jelöltek közül három bírót nevez ki, megújítva ezzel az alkotmánybíróság döntéshozói képességét” – közölte.

Čaputová egyúttal korrekt lépésnek nevezte, hogy az államfő nem döntött a többi öt jelöltről, és azt kérte a parlamenttől, hogy teljesítse az alkotmányból adódó kötelességét, és válassza ki a kellő számú alkotmánybíró-jelöltet.

Kiska kedden bejelentette, hogy három új alkotmánybírót fog kinevezni a parlament által választott nyolc jelölt közül. Név szerint Ivan Fiačanról, Ľuboš Szigetiről és Peter Molnárról van szó. A három jelölt kinevezése után hét alkotmánybíró lesz az Alkotmánybíróságon, ami lehetővé teszi annak működését. Az államfő az alkotmánybírók mellett az Alkotmánybíróság elnökét és alelnökét is kinevezi. Čaputová így már az Alkotmánybíróság kinevezett új elnöke előtt teszi le az esküjét.

A parlamenti képviselők nyolc alkotmánybíró-jelöltet választottak ki az áprilisi szavazáson. Az államfőnek ezek közül négy bírót kellett volna kiválasztania. Összesen 13 alkotmánybírónak kell lennie az Alkotmánybíróságon. Ez a szám még akkor sem lesz teljes, miután Kiska kinevezi az említett három jelöltet. Jelenleg négy bírója van az Alkotmánybíróságnak, kilenc további bírónak február közepén járt le a megbízatása.       A parlamentnek 18 alkotmánybíró-jelöltet kellett volna kiválasztania, ennyi közös jelöltben azonban nem sikerült megegyezniük a képviselőknek. Ezért új választásra lesz szükség, amelyre a parlament május 9-én kezdődő ülésén kerülhet sor. A képviselők 25 jelölt közül fognak választani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2040-re 2,5 millióval csökkenhet a V4-ek lakossága

Sima finn és orosz siker, hétfőn kiesési derbik a hoki-vb-n

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?