Büntethető a netes uszítás

Pozsony |

<p>A szélsőséges meg-nyilvánulások a hétköznapi életből mindinkább átkerülnek a virtuális világba, az internetre. A tavaly észlelt 65 szélsőséges eset közel felét, 28-at a világhálón követték el &ndash; derül ki a szélsőséges megnyilvánulások elleni fellépésről szóló jelentésből.</p>

A dokumentum azok számára is érdekes olvasmány lehet, akik szabadidejüket a közösségi portálok vitafórumain gyűlölködéssel, uszítással, vagy gyilkolásra, agresszióra való buzdítással töltik. A 28, interneten elkövetett szélsőséges megnyilvánulásból 17 kapcsán konkrét személyt is meggyanúsított a rendőrség. „Rendszerint vulgáris, provokatív kijelentésekről volt szó, a címzettek nemzetisége, faji és vallási hovatartozása vagy szexuális orientáltsága miatt” – olvasható a jelentésben. Az esetek felderítettsége 49,3 százalékos, összesen 32 bűncselekményt sikerült a hatóságoknak felgöngyölíteni, 15 esetben sikerült vádalkut kötni az elkövetőkkel. Az összes tettes egyébként férfi volt, az esetek egy részében viszont le kellett állítani az eljárást, mivel az elkövetők még kiskorúak voltak, így rájuk még nem terjedt ki a büntetőjogi felelősség. A jelentés néhány konkrétumot is tartalmaz. Például az Eperjesi kerületben a rendőrség két olyan esetet is vizsgált, amikor a tettes fegyverrel kezében fenyegetett meg romákat. Hasonló eset történt a Zsolnai kerületben is, ahol gázpisztollyal egy vonaton fenyegettek meg romákat. A kihágásokról szóló, 2014-től hatályos törvénymódosítás már ismeri az extrémizmust, mint bűncselekményt, tehát míg korábban valaki például heilezésért rács mögé kerülhetett, jelenleg esélye van mindezt 500 eurós büntetéssel vagy figyelmeztetéssel megúszni. A jelentés szerint tavaly 26 ilyen szélsőséges megnyilvánulást – ebből nyolc heilezést – kezeltek kihágásként. Azt, hogy hány ilyen ügyben került volna bíróság elé a tettes, ha nem lenne lehetőség a kihágási eljárásra, nem tudni. Ami biztos, hogy a büntetés szempontjából jelenleg a szándék a fontos. Ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a jobb kéz felemelésével vagy horogkereszt lerajzolásával valaki szélsőséges szervezeteket akart propagálni, akkor bűnvádi eljárást indíthat ellene, amiért egytől öt évig tartó szabadságvesztés fenyegeti. Ha viszont a rendőr úgy dönt, hogy az illető nem szándékozott bűncselekményt elkövetni, akkor figyelmeztetéssel esetleg pénzbírsággal is megúszhatja.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?