Közélet

Brexit: mi lesz veled, vendégmunkás?

Milyen hatással lesz a brexit a szlovák uniós elnökségre? Milyen lehetőségeket rejt az uniós elnökség Szlovákia számára? Radovan Geisttel, az euractiv.sk szakportál elemzőjével beszélgettünk.
author
Lajos P. János

2016. július 4. 18:04

A szlovák uniós elnökség egyik legfontosabb témája a brit kiválás, a brexit lett. Nem hátrány, hogy Szlovákia kis ország, és ebből a pozícióból kell megoldania ilyen súlyú problémát? Nem gyenge ehhez?
Nem nekünk kell megoldani a brexitet. Amíg Nagy-Britannia nem jelenti be a kilépési folyamat elindítását, addig a brexitet az uniós vezetők szintjén kezelik. Szlovákiának is van ebben szava, de ebből a szempontból az uniós elnökség nem lényeges.
 
Tehát Szlovákiának nincs nagy befolyása erre a folyamatra?
Hatással lesz rá, mint minden más tagállam. Szlovákiának specifikus érdekei vannak, például a munkaerő szabad áramlásának fenntartása. Fontos, hogy a szlovák kormány védje a Nagy-Britanniában dolgozó rengeteg szlovákiai vendégmunkás érdekeit. Ezek a jogok most még megvannak, de amint Nagy-Britannia kilép, elvesznek. Ezért kell a szigetországgal kötendő szerződésben lefektetni a szabad munkaerő-áramlás védelmét, a lehető legnagyobb mértékben. De ez nem csak szlovák érdek. Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a szlovák állampolgárok a brit kilépés esetén még hátrányosabb helyzetbe kerülnek, mint a többi tagállam polgárai, mivel az értelmetlen állampolgársági törvényünk nem engedélyezi a kettős állampolgárságot. Vagyis az Egyesült Királyság kilépésével már nem fogják élvezni az uniós tagság előnyeit a szigetországban, de nem vehetik fel a brit állampolgárságot sem anélkül, hogy elvesztenék a szlovákot. Eltérően például a csehektől.
 
Milyen lehetőségeket rejt az uniós elnökség Szlovákia számára?
Én ezt inkább adminisztratív feladatnak tartom, tudni kell kezelni az ügyeket az Európai Tanács különböző szintjein. Szlovákia ebben a tekintetben támaszkodhat a tanács szakmai apparátusára. Nem hiszem, hogy komoly beleszólásunk lenne például a halászati kérdésekbe, ez számunkra nem lényeges. Politikai szempontból pedig olyan országnak kell lennünk, amely keresi a kompromisszumokat, erősíti a párbeszédet.
 
Erősítheti az ország pozícióját egy sikeres elnökség?
A sikeres elnökség alapkövetelmény. Meggyengítheti azonban az ország pozícióját, ha ez nem sikerül. Mivel első alkalommal látjuk el ezt a feladatot, talán jobban figyelnek, szigorúbban ellenőriznek minket.
 
Az egyszerű emberek szempontjából lesz ennek hozadéka?
Ebben az értelemben nem lesz semmilyen hatása. A külügyminisztérium ugyan ki akarja használni ezt az eseményt az unió előnyeinek jobb propagálására, de nem ez az elnökség lényege. 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

Egy kanadai turista megerőszakolásával vádolnak két párizsi rendőrt

14 éves lányokat erőszakolt meg a szlovák modellügynökség vezetője

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.