Besztercebánya megye 40 euróval emeli a szociális intézetek díjait

Ondrej Lunter

Besztercebánya megye júliustól körülbelül 40 euróval emeli az időseket és egészségkárosult személyeket ellátó szociális intézetek díjait. Erről csütörtöki ülésükön döntöttek a megyei képviselők.

Ondrej Lunter megyeelnök közlése szerint a 30 megyei intézmény 3037 kliensét számolva ez havonta több mint 100 ezer euró pluszt, évente 1,2 millió eurót jelent a költségvetésnek.

„Az elmúlt öt évben 60%-kal emelkedtek az intézmények költségei, de a díjakat csak 22%-kal emeltük. A költségek háromszor gyorsabban nőttek, mint a díjak. Természetesen nem örülünk a lépésnek, de kénytelenek voltunk megtenni, mivel rendkívüli mértékben emelkednek az energiaárak és az étkeztetési költségek, és sajnos a kormány is rendre lecsap a megyék költségvetésére” – jelentette ki Lunter.

Hozzátette, az emelésnél figyelembe vették a lakosság bevételeit és a nyugdíjak év eleji 11%-os emelését. Mint mondta, ha nem emelnének, csökkenne a szociális szolgáltatások köre és színvonala. „Úgy vélem, havi 40 euró elviselhető” – tette hozzá a megyeelnök azzal, hogy a különféle típusú intézményekben nem egyformán emelkednek a díjak.

Az idősotthonokban a szociális ellátás költségei a tavalyi év végén 1114 euróra rúgtak, a havi ellátási díjak pedig átlagosan 313 eurót tettek ki, ez a költségek 28%-a. Az egészségkárosult személyeket ellátó szociális intézményekben az összeg 1135 euró, illetve 240 euró volt, a díj itt a költségek 21%-át tette ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!