Beindul az új besztercebányai kórház építése

Az épülő besztercebányai kórház látványtervei
Besztercebánya |

Az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház aláírta a szerződést az új egészségügyi létesítmény felépítéséről, amelyet az Európai Unió helyreállítási alapjából finanszíroznak.

A szerződés aláírásáról Peter Kmec, a helyreállítási alapért felelős kormányfőhelyettes, valamint Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter (mindketten Hlas) tájékoztatott. Kmec kiemelte, az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház az 1980-as években, az intézmény üzembe helyezésekor a kor egyik csúcsminőségű kórházának számított, az újonnan épülő létesítmény pedig ismét egy forradalmi újítás lesz a szlovák egészségügyben. A kórház felépítésére, a felújítási munkálatokra és az infrastruktúra kiépítésére összesen 425 millió eurót különítettek az EU helyreállítási alapjából.

„Ez az uniós csomag legnagyobb beruházási projektje”

– fogalmazott a kormányfőhelyettes, aki a sajtótájékoztatón szóba hozta a Robert Fico (Smer) miniszterelnök ellen elkövetett merényletet is. Kmec megköszönte a besztercebányai kórház személyzetének munkáját, akiknek köszönhetően sikerült stabilizálni a kormányfő állapotát.

Csúcskórház

„Örülök, hogy a múlt heti tragikus események után végre egy kivételesen jó hírről számolhatunk be”

– jelentette ki Dolinková.

A tárcavezető ígérete szerint az új kórház minden tekintetben megfelel majd a 21. századi egészségügy kihívásainak, és nemcsak az adott régióban élő embereknek nyújt majd ellátást, hanem egész Szlovákiának. A kórházhálózat optimalizációját követően ugyanis a besztercebányai lenne az ország egyik úgynevezett csúcskórháza, amelyben a legbonyolultabb beavatkozásokat végeznék, például a robotsebészeti vagy a transzplantációs osztályokon. Dolinková szerint a szerződés aláírása az első kézzelfogható lépés az új kórház felépítésében.

A tervek

A tervek szerint az új épület 2026 júniusára kerül szerkezetkész állapotba, a teljes üzembe helyezés pedig 2028 végére várható. Az egészségügyi miniszter kiemelte, minden a megfelelő ütemben halad, így nem veszélyeztet a helyreállításit tervben szereplő mérföldkövek teljesítésének elmulasztása és az uniós források elbukása sem.

az

Az új kórház 771 ágyat kínál majd, főleg egy- és kétszemélyes szobákkal, amelyekhez saját mosdó és fürdőszoba tartozik. Az intézménybe a legmodernebb orvostechnikai eszközök beszerzését ígérik, ami Dolinková szerint fontos szerepet játszhat az egészségügyi dolgozók megtartásában, hiszen a felmérések azt mutatják, hogy az orvosok és a nővérek gyakran azért is vándorolnak el más országokba, mert nem akarnak elmaradott épületekben idejétmúlt eszközökkel dolgozni. Emellett hangsúlyt fektetnek az infrastruktúra fejlesztésére is: az új intézmény mellé egy új parkolóház is felépül, mivel a besztercebányai kórházban jelenleg nagy problémát okoz a parkolás.

A munka nem áll le

Dolinková emlékeztetett, a besztercebányai intézmény felépítése annak köszönhetően valósulhat meg, hogy tavaly nyáron a hivatalnokkormány úgy döntött, átcsoportosítják a pozsonyi rázsochyi kórház felépítésére elkülönített anyagi forrásokat. A lépést élesen bírálta az Igor Matovič által vezetett Szlovákia mozgalom, amely kitartott volna a fővárosi csúcskórház elképzelése mellett. Az egészségügyi miniszter szerint ezzel beigazolódott, hogy bizonyos ellenzéki képviselők fenntartásai ellenére a tárca képes tartani a helyreállítási tervben szereplő ütemtervet. 

Miriam Lapuníková, az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója kiemelte, a szerződés aláírását több mint hároméves előkészítő munka előzte meg. Az intézmény vezetője saját bevallása szerint tudatosítja azt a hatalmas felelősséget, amit egy csúcskórház felépítésével a csapata magára vállalt, hiszen nemcsak Besztercebánya megye, hanem az egész ország szempontjából egy létfontosságú létesítmény épül. Ehhez mérten a kórház vezetősége tárgyalásokat folytat a megyei önkormányzattal az épület elérhetőségének javítására is, de az egyeztetés részleteiről egyelőre nem tájékoztatott. Azt viszont leszögezte, hogy az új kórház felépítése a tervek szerint egyáltalán nem lesz hatással az egészségügyi ellátás folyamatos működésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?