Bajban az önkormányzatok, a kompenzáció csak látszat

Keddi sajtótájékoztató a Szövetség székházban - a szerző saját felvétele
Pozsony |

Őry Péter, a Szövetség elnökségi tagja, Csallóközcsütörtök polgármestere szerint az állam cserben hagyta az önkormányzatokat, a nekik juttatott kompenzáció csupán szemfényvesztés.

A kormány tavaly elfogadta a gyerekek után járó adóbónusz emelését, amivel a lakosságnak akartak kedvezni, azonban ezzel az önkormányzatok finanszírozási rendszerét ásták alá. Emiatt ugyanis az önkormányzatok az előzetes becslések alapján mintegy 500–600 millió eurónyi összegtől esnek el. Ezt a hiányzó összeget 2023/2024-ben úgy tervezték kompenzálni, hogy a társasági adóból az önkormányzatok egy 228 millió eurónak megfelelő összeget kapnak, aminek a kifizetése április végéig esedékes. Őry állítja, a kormány ezzel a rendelettel elismerte, hogy a tavalyi döntésével az önkormányzatoktól vette el a pénzt. A Költségvetési Tanács számításai alapján, ha a települések nem növelték volna a helyi adókat és illetékeket, akkor 2,3 millió szlovákiai lakos most olyan településen élne, ami mínuszos költségvetéssel rendelkezik.

Őry figyelmeztetett, hogy az adóbónusz miatti veszteségességnek csupán a 10%-át kapják meg az önkormányzatok, „energetikai kompenzációnak” elnevezett formában. Szerinte a kormánynak ez a megoldása „olyan, mint amikor valakinek elveszik az autóját, és adnak helyette egy biciklit darabokban, majd meggondolják magukat, és mégsem darabokban adják, hanem egészben. Igen ám, de az autó még mindig hiányzik, tehát a nagyobb összeg alapvetően rendelkezésre sem áll”.

Több önkormányzat is jelezte, hogy már nem tudják kifizetni a számláikat. Őry szerint az energetikai kompenzáció csak választási kampányfogás, ami nem nyújt kellő segítséget.

„Ez egy olyan abszurd helyzet, mint amikor azt mondják, lesz ingyen ebéd az óvodákban. Nyilván lehetne úgynevezett ingyen ebéd – bár semmi sincs ingyen – pláne, ha nem lesz elég áram, hogy működjön a sütő, amiben el lehet készíteni ételt”.

Az önkormányzatoknak ebben az esetben nincsenek jó megoldásai. Olyan pótcselekvésekkel kell kiigazítaniuk a költségvetést, mint a közkivilágítás szabályozása vagy a befektetések korlátozása. Őry szerint a Szövetség programjában valószínűleg szerepelni fog az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatos megoldási javaslat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?