Közélet

Az uniós biztos is tájékozódik a Kuciak-gyilkosságról

Pozsony | A Kuciak-gyilkosság kivizsgálásának állását és a korrupciós helyzetet is vizsgálják uniós szervek Szlovákiában. Věra Jourová uniós biztos a Kuciak-ügyet felügyelő ügyésszel és Gál Gábor igazságügyi miniszterrel is találkozik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. június 8. 18:31

Jourová Gál Gábor igazságügyi miniszterrel is találkozik   - Képarchívum

Szlovákiában tárgyal Věra Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztói jogokért és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős tagja. Mivel a bizottság aggodalommal követi az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos fejleményeket Szlovákiában, ezért Jourová találkozik majd Alexander Bíró speciálisügyész-helyettessel és Juraj Novocky felügyelő ügyésszel, hogy betekintést nyerjen a Ján Kuciak gyilkossági ügy felderítésének részleteibe. Az igazságügyi miniszter, Gál Gábor is beszámol Jourovának a tárca jelenlegi intézkedéseiről.

Jourová látogatásának másik célja összefügg a roma kisebbség helyzetének kérdésével, ezért találkozik Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztossal is, akivel a roma gyerekek szlovák illetve magyar iskolákba való integrációját vitatja meg.

 

2018. június 5. 15:03

Pavla Holcová cseh újságíró visszakapta lefoglalt mobilját, amelyen Ján Kuciakkal kommunikált

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) saját megfigyelő csoportot hoz létre, melynek célja a tagállamok demokratikus működésének garantálása az EU-ban. Ezt a döntést nagyban befolyásolta a szlovák újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya halálával kapcsolatos nyomozás botrányos menete és a tény, hogy a vizsgálatok során többször felmerült a korrupció és visszaélés vádja. A testület úgy látja, hogy egyes tagállamokban a korrupció és médiaszabadság helyzete továbbra sem mutat javulást, ezért aktívan be akar kapcsolódni a jogállamiság védelmébe. A megfigyelő csoport 8 tagú lesz, működését az év végéig tervezik. Feladatai közé tartozik többek közt hivatalos meghallgatások szervezése egyes állami hatóságokkal és a nyomozás szabályos menetének felügyelete. (TASR, ba)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

TRAGÉDIA: Tartálykocsi gázolt halálra egy fiatalt Szentgyörgyön

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?