Közélet

Pavla Holcová cseh újságíró visszakapta lefoglalt mobilját, amelyen Ján Kuciakkal kommunikált

Pozsony | A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója hétfőn (6.4.) visszaszolgáltatta Pavla Holcová cseh újságírónőnek a mobilját, amellyel korábban Ján Kuciakkal, a meggyilkolt oknyomozó újságíróval kommunikált. Erről Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) szóvivője tájékoztatott kedden.
TASR

2018. június 5. 15:03

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a bűnüldöző szervek a Büntető Törvénykönyvvel összhangban jártak el. Eszerint az az illető, aki olyan tárgy vagy adatok birtokában van, amelyek fontosak a büntetőeljárás szempontjából, köteles azokat a rendőr vagy az ügyész felszólítására átadni. Ha az eszközt vagy az adatokat a felszólítás ellenére sem adja át, a törvény értelmében az ügyész, vagy a rendőr utasítására lefoglalhatók” – ismertette az eljárást Tökölyová, hozzátéve, hogy ha a tanú nem tesz eleget a felszólításnak, meg is bírságolhatják.
     

2018. május 19. 15:05

Békülne az ügyészség a cseh újságíróval

Az ÚŠP közleményében hangsúlyozta, hogy a mobiltelefont a tanú önként adta át, és nem a rendőrök vették el tőle, ahogy az a médiában helytelenül megjelent.

Tökölyová tájékoztatása szerint a tanú a Szlovákiában tevékenykedő olasz maffiacsoportokról szóló cikkről kommunikált a meggyilkolt újságíróval. Ez utóbbi a kettős gyilkosság egyik lehetséges indítéka. „A tanú tegnap elektronikus formában a büntetőeljárást végző hatóságok rendelkezésre bocsátotta a beszélgetés másolatát, ezért nem szükséges azt a mobiltelefonból kimásolni. Megerősítjük, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója június 4-én visszaszolgáltatta a tanúnak a büntetőeljárás keretében lefoglalt mobiltelefont” – fejtette ki Tökölyová. Hozzátette: a hatóságok nem manipuláltak a mobillal, nem törték fel a védelmét és nem másoltak ki belőle adatokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?