Közélet

Az SaS nem akarja, hogy a püspökök beleszóljanak a törvényhozásba

Pozsony | Az SaS nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a püspököknek beleszólása lehessen a törvényhozásba. A liberálisok arra emlékeztettek, hogy az alkotmány szerint Szlovákia - demokratikus jogállamként - semmilyen ideológia és vallás mellett nem kötelezi el magát. Sulíkék ezzel az igazságügyi miniszter javaslatára reagáltak, mely szerint a törvényjavaslatok tárcaközi észrevételezési folyamatába, a tárcák mellett, újabban a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) is bekapcsolódhatna.
TASR

2019. január 25. 17:21

Richard Sulík
- SITA/AP-felvétel

Az SaS szerint az alkotmány említett szakasza azt jelenti, hogy az állam minden nyilvántartott egyházat egyenrangúként kezel, egyiket sem helyezi előtérbe, és egyiket sem diszkriminálja. „Mivel az észrevételezési eljárás egy mindenki előtt nyitott folyamat – az egyházakat is beleértve -, Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter indítványát nem lehet másképp értelmezni, mint a katolikus egyház kizárólagos előnyben részesítéseként. Ez az előny jelképesen azt jelenti, hogy Szlovákia elkötelezett a katolikus egyház által képviselt vallás mellett” – közölte Zuzana Zimenová (SaS) parlamenti képviselő.       

Az SaS felszólította az igazságügyi minisztert és a kormányt, hogy ebben az esetben is kezeljék egyenrangúan a nyilvántartott egyházakat, még ha a katolikus egyháznál kisebb csoportokról van is szó. Ha a kormány úgy dönt, hogy a Szlovák Püspöki Konferencia hivatalosan is bekapcsolódhat az észrevételezési eljárásba, akkor ezt a többi nyilvántartott egyháznak is lehetővé kellene tenni – fűzték hozzá a liberálisok.

Az Igazságügyi Minisztérium javaslata szerint a tárcaközi észrevételezési eljárás új résztvevője a Szlovák Püspöki Konferencia lenne. „A KBS eddig is véleményezte a törvényjavaslatokat az észrevételezési eljárás során, ezért javaslatot tettünk ennek a lehetőségnek a kiegészítésére. Ezáltal nem lesz kétségbe vonható a KBS véleményezési joga a tárcaközi észrevételezési eljárás során” – közölte a TASR-rel Zuzana Drobová, a tárca szóvivője. Hozzátette: egyelőre még tart a javaslattal kapcsolatos észrevételezési folyamat.

A Szlovák Püspöki Konferencia, az Ökumenikus Egyházi Tanács (ERC) és a szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZZNO) helyénvalónak tartja, hogy a KBS és az ERC - melyeken keresztül az összes többi egyház és vallási közösség is továbbíthatja az állásfoglalását - az észrevételezési folyamat kötelező elemévé váljon, és ezzel hozzájáruljon az ország lakosainak a jólétéhez. Ez derül ki abból az állásfoglalásból, amelyet Stanislav Zvolenský, a KBS elnöke, Miloš Klátik, az ágostai hitvallású evangélikus egyház volt egyetemes püspöke, és Igor Rintel, az ÚZZNO elnöke fogalmazott meg törvények észrevételezésével kapcsolatban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

Főszezon helyett kényszerpihenő

Čaputová

Čaputová elnöki kegyelemben részesítette a 20 éves Bako Dávidot

A NAKA „Köd” elnevezésű csoportja vizsgálja majd a begyűjtött mobiltelefonokat

Szabadlábra helyezése után azonnal őrizetbe vette a NAKA a Sátor-banda „sírásóját”

koronavírus

Egy nap alatt 210 új fertőzött és 11 áldozat Magyarországon

Boris Johnson

Johnson már nincs az intenzív osztályon

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.