Közélet

Az SaS átszabná az adórendszert

Pozsony | Az immáron ellenzékben ülő SaS bejelentette, növelnék például az alkohol jövedéki adóját, de ugyanakkor húszról tíz százalékra csökkentenék az étkeztetési szolgáltatások áfáját, egyben eltörölnék a közmédia üzembentartási díját is. Mindezt úgy, hogy az összesített adóteher ne emelkedjen.
author
Czímer Gábor

2022. szeptember 9. 14:47

Az SaS elnöke, Richard Sulík, leköszönő gazdasági miniszter és a párt parlamenti képviselője, Marián Viskupič közös sajtótájékoztatón mutatták be, milyen változásokat javasolnak az adózásban.
Az SaS elnöke, Richard Sulík, leköszönő gazdasági miniszter és a párt parlamenti képviselője, Marián Viskupič közös sajtótájékoztatón mutatták be, milyen változásokat javasolnak az adózásban. (TASR-felvétel)

Az SaS elnöke, Richard Sulík, leköszönő gazdasági miniszter és a párt parlamenti képviselője, Marián Viskupič közös sajtótájékoztatón mutatták be, milyen változásokat javasolnak az adózásban. Végig hangsúlyozták, számukra az összesített adóteher növelése olyan vörös vonal, amit nem fognak átlépni, a parlament elé most beterjesztett javaslataikat ennek fényében állították össze. Olyan intézkedéspárokat javasoltak, amelyek összesített hatása semleges az államháztartásra nézve, vagyis nem csökkentik, de nem is növelik az államkasszában lévő összeget.

A javaslatok

Az első intézkedéspáros keretében az SaS eltörölné a közmédia, vagyis az RTVS üzembentartási díját. A háztartások nagy része, havi 4,64 eurós ilyen díjat fizet, a díjfizetési kötelezettség, más mértékben ugyan, de a munkaadókra is vonatkozik. Az intézkedéssel a háztartások és a vállalatok évente összesen 82 millió eurót spórolnának meg, de a díjbeszedéssel járó bürokrácia is megszűnne, illetve a 2,5 millió eurós behajtási költségek is elesnének. A közmédiát a jövőben teljes mértékben az államkasszából finanszíroznák. A központi költségvetésből így kieső összeget az országon áthaladó csővezetékes szállítás, például a gázszállítás megadóztatásával kompenzálnák. Ez évente kb. 60 milliós bevételt hozhatna. Sulík rámutatott, az üzembentartási díj eddig sem volt elég az RTVS működtetésre, a hiányzó összeget most is az államkasszából kell finanszírozni. Attól nem tart, hogy a közmédiának a költségvetéshez kötése azt is magával hozná, hogy az RTVS politikai nyomás alá kerül. „Azt javasoljuk, a törvényben legyen rögzítve, hogy évente a GDP 0,12 százalékát kapja meg az RTVS” – mondta azzal, hogy szerinte így lesz a legkisebb a politikai befolyásolás lehetősége.

A másik intézkedéspáros a járművek regisztrációs adójának csökkentése, amellyel párhuzamosan 22 százalékról 27 százalékra növelnék az internetes szerencsejáték járulékát. A regisztrációs adót úgy csökkentenék, hogy a környezetbarátabb autók vásárlását ösztönözzék. Ez a lakosság számára évente összesen 32 milliós megtakarítást jelentene, az államkasszába pedig a szerencsejáték járulékának növeléséből hozzávetőlegesen ugyanennyi folyna be.

Újabb intézkedéspárost jelent az étkeztetési szolgáltatások áfájának húszról tíz százalékra csökkentése, amivel együtt az alkohol adóját emelnék meg. Viskupič kiemelte, pont a vendéglátó szektor az, amelyet a világjárvány és az infláció rendkívüli mértékben súlyt, ezért itt fokozott szükség van a segítségre. „Az áfa csökkentése magát az étkeztetést is elérhetőbbé teszi, így a javaslatnak van szociális vonzata is” – tette hozzá. Az intézkedés hozzávetőlegesen 106 eurós kiesést okozna az államháztartásnak. Az alkohol adóját 30 százalékra növelnék, ami 1404 eurót jelent egy hektoliter tisztaszere. Ebből hozzávetőlegesen 86 millió euró folyna be a költségvetésbe. Az alkohol adójának utolsó valorizációja tíz évvel ezelőtt történt.

Az üzemanyagok áfáját is nyolc százalékra csökkentenék. Ezzel arra a már beadott javaslatra reagálnak, amely különadót vetne ki az Oroszországból érkező nyersolajra. Az utóbbiról szóló javaslatot a kormány már májusban jóváhagyta, az SaS akkor tiltakozott ellene, mivel nem kapcsolták hozzá valamilyen más adónak a csökkentését. Ahogy arról beszámoltunk, az orosz kőolaj olcsóbb, mint a nyersanyag világpiaci ára, így a szektorban extra nyereség keletkezett. Az üzemanyagok áfájának csökkentése 150 milliós kiesést okoz a költségvetésnek míg az orosz olajra kivetett különadó kb. 190 millió eurós bevételt hozhat.

Viskupič elmondta, a javaslataik finomhangolásáról hajlandóak tárgyalni, a szóban forgó adók változásai jövő év január elsejétől lépnének hatályba. Sulík pedig arról beszélt, elképzelhető, hogy az adók csökkentése nem azonnal jelenik meg az adott termékek vagy szolgáltatások, így például az étkeztetés árában, hanem a vállalkozóknál marad. Ugyanakkor szerinte arra is számítani lehet, hogy a szolgáltatók nagyobb nyeresége magát a versenyt is ösztönzi, ami a kínálat növekedésével jár. „Garantálom önöknek, ha növekedik a kínálat, akkor csökken az ár” – magyarázta.

Politikai biznisz

Sulík szerint az adók általuk javasolt módosításával segíteni lehet az ország polgárain. „Így is lehet segíteni az embereken, nem csak úgy, hogy állandóan alamizsnákat, ajándékokat osztanak, miközben egyes politikusok Jézuskát játszanak” – véli az SaS vezetője, és arról beszélt, az ilyen osztogatást választási kampányra szokták használni. „Én nagyon sajnálom, hogy ami az osztogatást illeti, Igor Matovič és Robert Fico között semmilyen különbség nincs” – jelentette ki Sulík, aki azonban bízik benne, hogy a korábbi koalíciós partnereik, vagyis a megmaradt kormánypártok támogatni fogják a javaslataikat. „Végső soron azt szeretnék tőlünk, hogy mindenféle dolgokat megszavazzunk, mi pedig azt akarjuk majd, hogy ők ezt szavazzák meg” – tette hozzá azzal, hogy a javaslataik összhangban vannak a kormány programjával.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz euró

Fájóan csökken a reálbérünk

bácsi k

Nyugdíj a második pillérből

Michal Šipoš

Šipoš szerint a koalíció nem vásárol szavazatokat a költségvetés elfogadásához

Eduard Heger

Csütörtökön tartják a parlament rendkívüli ülését

néni k

Hogyan biztosítsuk magunkat idős korunkra?

Két személyautó ütközött péntek reggel Szereden, mindkét vezetőt kórházba szállították

Két személyautó ütközött péntek reggel Szereden, mindkét vezetőt kórházba szállították

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.