Közélet

Az ombudsmannak sem tetszik a kijárási tilalom

Pozsony | A koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot és korlátozások új élethelyzeteket eredményeznek, de jogi kérdéseket is felvetnek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. április 9. 07:00

Mária Patakyová
- TASR-felvétel

Mária Patakyová ombudsman egy közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy figyelemmel követi a korlátozások emberjogi vonzatait. Kiemeli, a kijárási tilalom az alapvető jogokba való rendkívül nagy beavatkozás, amely az alkotmányosság határán mozog. Nyugtalanítónak tartja, hogy a tilalom alóli kivételek megfogalmazása nagyon pontatlan. Ennek következtében például az elvált szülőknek a gyermekükre vonatkozó láthatási joga körül bizonytalanság alakult ki. Az ombudsman szerint az a szülő, aki nem közös háztartásban él gyermekével, de érvényesíteni szeretné láthatási jogát, azt kockáztatja, hogy megsérti a kormány korlátozó rendelkezéseit, amiért büntetést is kaphat. Hozzáteszi, az illetékesek erről a kérdésről nem nyújtottak megfelelő tájékoztatást.

Patakyová a hivatalos szervekre nézve nem kötelező érvényű állásfoglalást adott ki, amelyben azt írja, szerinte az elvált szülők által nevelt gyermeknek az egyik fél általi átadására, illetve másik fél általi átvételére a kijárási tilalom alóli kivételeket tartalmazó kormányhatározat második pontja érvényes. Eszerint a pont szerint abban az esetben ki lehet menni, amikor létszükségletek bebiztosításáról van szó. Ezek közé tartozik a gyermekekről való gondoskodás is, hiszen egy válás során a bíróság határozza meg, hogy az egyes időszakokban melyik szülő gondoskodik a gyermekről. 

Az ombudsman továbbá hangsúlyozta, ezen álláspontot fogja képviselni akkor is, ha a gyermek átadása vagy átvétele miatt valamelyik szülőt megbüntetnék. Patakyová ezzel együtt arra kérte az érintetteket, hogy a húsvéti ünnepek alatt a gyermek lehetőség szerint végig az egyik szülőnél legyen. Az ombudsman ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a járvány miatt életbe lépett intézkedések miatt elvben elfogadható, ha az egyik szülő nem tudja érvényesíteni láthatási jogát. „Hiszen a kijárási tilalom miatt ellehetetlenülhet a gyermek átadása” – írja az ombudsman.

Marek Domin, a Comenius Egyetem Alkotmányjogi Tanszékének docense szerint amennyiben a kijárási tilalom közegészségügyileg indokolt, akkor nem alkotmányellenes. Ezzel együtt véleménye szerint a kivételek megfogalmazása problémás lehet. Ezek miatt ugyanis jogi vitákat kiváltó esetek keletkezhetnek. „Ez azzal is összefügg, hogy az ország polgárai először találkoznak ilyesmivel” – mondta a jogász, és hozzátette, hogy a rendőröknek a rendelkezést nem szó szerint kellene betartatniuk, hanem annak a célját kellene szem előtt tartaniuk. Így azt, hogy megakadályozzák az emberek tömeges gyülekezését.

(TASR, czg)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.