Az MKP üdvözli az R2-es déli gyorsforgalmi útról hozott kormánydöntést

Pozsony |

<p>Szerdai tanácskozásán a kormány eldöntötte, hogy az R2-es déli gyorsforgalmi utat ezentúl prioritásként fogja kezelni, jövőre elkezdődhet a Zólyomtól délkeleti irányban, Nógrád és Gömör irányában a kiemelt fontosságú közút építése – áll abban a sajtónyilatkozatban, melyet Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke juttatott el az Új Szó Online-hoz.</p>

A nyilatkozatot teljes terjedelmében közöljük.

22 évvel a rendszerváltozás után, végre valahára a politikai érdek felett győzedelmeskedhetnek a gazdasági megfontolások és a józan ész. Pozsony és Zólyom között folyamatosan gyorsforgalmi úton közlekedhetünk. Rájöttek az illetékesek, hogy olcsóbb és ésszerűbb lesz felépíteni az inkább síkvidéken haladó  Zólyom és Kassa közötti gyorsforgalmi utat, mint a D1-es autópálya Zsolna és Rózshagy közötti szakaszát, ahol három alagutat kellene megépíteni a lehető leghátrányosabb építkezési körülmények között. Ami ugye hihetetlenül megdrágítja a kivitelezést. Ráadásul a déli R2-es az ország leghátrányosabb régióján haladna keresztül, a legmagasabb munkanélküliséggel sújtott járásokat kapcsolná be a gazdaság vérkeringésébe. Korábban, az MKP kezdeményezésére elkészült az R2-es három, Ozsgyánt, Fügét és Tornalját elkerülő szakasza. E szakaszok összekötése is folyamatos, több mint 40 km hosszú gyorsforgalmi utat eredményezne.

Hideg fejjel értékeljük a kedvező fejleményt, ne igyunk előre a medve bőrére! Vannak ugyanis kockázati tényezők. Elsősorban az, hogy korábban eltervezték az R2-es gyorsforgalmi út más szakaszainak felépítését. Gondolok itt a hátrányos régiókon kívül haladó, Zólyomtól északnyugati irányban, Trencsén felé húzódó szakaszra, amely Privigyén, Bánócon keresztül haladna. Más. Mi a garancia arra, hogy ha a kormány Zsolnán tart kihelyezett ülést, akkor nem az északi D1-es autópálya hiányzó szakaszának felépítése lesz újra az első számú prioritás? Vagy ha más régiókban tart majd kihelyezett ülést, akkor az ottani utak lesznek aktuálisan prioritásként kezelve?

Bizakodva tekintsünk a kedvező változás megvalósulása elé, amely Nógrád és Gömör gazdaságfejlesztési terveinek komoly lökést adhat. A prioritások átértékelését követően várható, hogy a főváros Tátrával, valamint Kassával történő korszerű közúti összeköttetése céljából hamarosan eltervezik a Besztercebánya és Rózsahegy közötti gyorsforgalmi út felépítését is. Csak minderre legyen elég anyagi fedezet. Ami viszont a prioritások keretén kívül kerülhet, az az R7-es déli gyorsforgalmi út, amelynek kivitelezése sajnos jelentősen elkésve kerülhet napirendre. Ezzel semmiképpen sem tudunk egyetérteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?