Közélet

Az MKP is összefogást hirdet

Pozsony | Az MKP országos elnökségének rimaszombati ülésén csütörtökön este úgy döntött, mindenképpen megméretteti magát a jövő februári parlamenti választáson. A magyar politikai szubjektumokkal való együttműködés érdekében még a párt nevén is változtatnának.
Czímer Gábor

2019. szeptember 21. 07:30

Az, hogy az MKP mindenképpen indul a választáson azt jelenti, a párt jelenlegi álláspontja szerint vagy önállóan, esetleg más magyar szervezeteket a listájára véve, vagy koalícióban indul a parlamenti választáson. Ez kizárja, hogy más pártok listájára lépve induljanak. Ezt a döntést a párt Országos Tanácsa (OT), esetleg a kongresszusa írhatja felül. Egyébként október 12-ére hívják össze a párt közgyűlését. Az MKP a magyar szervezetekkel, intézményekkel és pártokkal szeptemberben tárgyal, a listán 75 helyet tartanak fenn számukra.

A párt országos elnökségének tagja, Berényi József lapunknak elmondta, az elnökségi döntés gyakorlatilag egy meghívást jelent a többi magyar politikai szubjektum számára, hogy együtt állítsanak listát. Berényi szerint ennek érdekében bizonyos keretek között az MKP akár a nevének és struktúrájának a módosítására is hajlandó lenne. „A »Magyar Közösség« szókapcsolatnak azonban a névben benne kell lennie. A magyar választó ugyanis erre a márkanévre szavaz” – mondta Berényi.

Ez az ajánlat többek közt a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum és az Összefogás mozgalom számára lehet releváns, az MKP-val való koalíciót a Híd pedig már korábban elutasította.


Orosz Örs, az Összefogás mozgalom egyik vezetője az MKP ajánlatát nem tarja elfogadhatónak. „Úgy, ahogy a Híd listájának megnyitása széles társadalmi ellenreakciót váltott ki, úgy az MKP listájának megnyitását sem tartom a siker kulcsának” – mondta Orosz, és hozzátette, a mozgalmuk bejegyzéséhez már összeszedtek 12 ezer támogató aláírást.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke az MKP listájának megnyitásával kapcsolatban elmondta, ők egy hasonló javaslatot tettek le az asztalra. „Abban vagyunk érdekeltek, hogy legyen egységes magyar képviselet a parlamentben. Ha az MKP ilyen tárgyalást akar, akkor mi azon részt fogunk venni” – tette hozzá Simon. 


Az MKP azt tervezi, hogy miután a magyar szervezetekkel egyeztetett, októberben a szlovák pártokkal is tárgyalni fog. „Az MKP megpróbálja megkeresni a demokratikus kormányváltó ellenzéki pártokkal az esetleges választás előtti együttműködést” – olvasható a közleményben. Ilyen együttműködési lehetőség az OĽaNO-val kínálkozik, amelynek vezetője, Igor Matovič koalíciót ajánlott az MKP-nak. 
 

Az MKP regionális struktúráiban is téma az együttműködés. A rimaszombati járási szervezet elnöke, Auxt Ferenc elmondta, a járásuk elnöksége számára elfogadható lenne Igor Matovič ajánlata, mely szerint az OĽaNO hajlandó koalíciót kötni az MKP-val. Hozzátette azonban, hogy egy esetleges megállapodás részleteit még nem ismeri, azokon pedig sok múlhat.

Úgy tudjuk, hasonló az álláspontja a Lévai és a Galántai és az Érsekújvári járásnak is. Az MKP-nak azonban 18 járási szervezete van. A legnagyobb lélekszámú magyar járás központjának, Dunaszerdahelynek az MKP-s polgármestere, Hájos Zoltán azonban jóval óvatosabban fogalmazott. Szerinte a magyar választók körében a magyar politikai szubjektumok együttműködésére van igény. Hozzátette, ő is azon a véleményen van, hogy a magyar pártoknak kell megtalálniuk a megoldást. Az OĽaNO-val való esetleges együttműködést a kongresszus döntésétől tette függővé.

A más politikai szubjektumokkal való együttműködés kérdésében nem csak a kongresszusnak, hanem a párt Országos Tanácsának is kulcsszerepe van. Ebben a testületben az elnökségen kívül minden járási szervezet is képviselteti magát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Befejezték a munkát a Kuciak-ügyön dolgozó rendőrök, most a bíróságon a sor

Éjjeli őrjárat Dunaszerdahelyen

8 meccsen 30 gól esett kedd este a BL-ben

Frissítve

Harminckilenc holttestet találtak egy teherautóban Angliában

Jankovská nem lesz rajta a Smer listáján

Híd: az MKP történelmi lehetőséget szalasztott el

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!