Közélet

Az LSD jótékony hatását kutatják

Pozsony | Már több kutatás is vizsgálja, hogy az LSD-nek pozitív hatásai lehetnek a depresszió, lehangoltság, alkoholfüggőség vagy poszttraumás stressz okozta tünetek ellen, ám továbbra sem szabad megfeledkezni róla, hogy rendkívül veszélyes kábítószerről van szó.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 17. 09:35

„Egy új gyógyszer kifejlesztése durván hárommilliárd dollárba kerül. Ezt csak a legnagyobb gyógyszergyártó cégek engedhetik meg maguknak” – állítja Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi drogfüggőségek kezelésével foglalkozó központ igazgatója.


A szakemberek egyelőre nem tudják biztosan, milyen arányban és milyen időtartamig lenne biztonságos a szer adagolása, és azt sem, hogy milyen kritériumok alapján lehetne kiválasztani a pácienseket. „Az LSD hosszú távú negatív hatásait úgyszintén nehéz kideríteni, és számolni kell még azzal, hogy a kábítószernek különösen káros hatása lehet a szervezetre, ha például gyógyszerekkel kombinálják” – tette hozzá Okruhlica. Az LSD és egyéb hallucinogén drogok, mint például az ecstasy, gyógyszerészeti felhasználásának kutatásával elsősorban svájci és amerikai klinikákon foglalkoznak. 


Az LSD a legszigorúbban ellenőrzött kábítószerek közé tartozik. „Birtoklása, előállítása és terjesztése büntetendő, használata azonban nem” – mondja az igazgató, hozzátéve, hogy kutatási célokra szintén legálisan felhasználható és előállítható. Ugyan hallucinogén drog, amely eltorzítja az érzékeinket és jelentősen befolyásolja a hangulatunkat, Okruhlica emlékeztetett, hogy más gyógyszerek is tartalmaznak olyan anyagokat, amelyeknek hasonló a hatásuk.


Okruhlica szerint az LSD felhasználása a gyógyszeriparban kétoldalú. Egyik előnye, hogy a szer nem okoz függőséget, kicsi a kockázata a halálos komplikációknak. Másik oldalon azonban, hallucinogén mivoltának köszönhetően, komoly mentális problémákat idézhet elő, például skizofréniát. „A lakosság körülbelül 15%-ának van hajlama erre a betegségre” – mondja a szakértő, hozzátéve: az LSD hatása alatt növekszik az esélye annak, hogy az ember kárt tesz magában, valamint, hogy olyan környezetbe kerül, ahol könnyedén be tud majd szerezni egyéb kemény drogokat is. 
Zuzana Kamendy, a drogelvonó központ intézetvezetője elmondta, tavaly összesen négy pácienst kezeltek hallucinogén anyagok okozta problémákkal a több mint 3000 páciensből. „A legtöbb esetben metanfitaminfüggőségről van szó” – tette hozzá Kamendy. (szh, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Megtelt a pozsonyi Szabadság tér a tüntetőkkel

Augusztusban is 4,97 százalékos volt a munkanélküliség Szlovákiában

Galéria: Íme a tíz város, amelyet elözönlenek a turisták

Fico: Manipulálják a közvélemény-kutatásokat

DAC: ismét győzni kell

Navigare necesse est

Legfrissebb galériák
Olvasta már?