Az IVRA szerint félrevezetés az árplafon

árak
Pozsony |

A nyolc legnagyobb szlovákiai üzletlánc által beharangozott árplafonakció egy hatalmas átverés, a kereskedők ugyanis épp akkor szabnak határt az áraiknak, amikor azok eleve történelmi csúcson vannak – állítja a Szocioökonómiai Kockázatok és Alternatívák Kutatóintézete (IVRA).

A szlovákiai üzletláncok – a Billa, a CBA, a Coop Jednota, a Kaufland, a Labaš, a Lidl, a Terno és a Tesco – pár napja rukkoltak elő az ötlettel, hogy együttesen nagyjából 400 termék esetében önkéntes árplafont vezetnek be, amelynek a lényege, hogy a kiválasztott termékek esetében az elkövetkező három hónapra garantálnak egy általuk meghatározott felső árhatárt, amelyet nem lépnek át. Az IVRA szerint azonban ez csak „a háztartások ellen elkövetett újabb csalás, ugyanolyan, mint energiaárak esetében, amikor az energiaárak felső határát a legmagasabb nyersanyagárak idején határozták meg”.

„A Statisztikai Hivatal adatai alapján elkészítettünk egy elemzést az alapvető élelmiszerek szlovákiai árairól, amelyből kiderül, hogy az árak 2020 óta most a legmagasabbak, miközben a tojás vagy az étolaj ára 50–110 százalékkal emelkedett. A véleményünk szerint ezért az élelmiszerárak jelenlegi befagyasztása csalás és a fogyasztók félrevezetése, amiért a földművelésügyi tárca is felelős”

– mondta Martin Halás, az IVRA igazgatója. Szerinte az árak tetőzése miatt az élelmiszer-vásárlás az üzletláncok akciójának köszönhetően sem lesz olcsóbb. Az IVRA szerint téves az az érvelés, hogy az élelmiszerek még drágábbak lehetnek, hiszen Szlovákiában az infláció már most kétszerese az uniós országok átlagának. Az IVRA az árplafon meghatározásának a módját is elfogadhatatlannak tartja.

„Ez egy manipulatív üzleti módszer, amelynek a célja, hogy a vásárlókat a kereskedők számára legelőnyösebb áruk és szolgáltatások megvásárlására csábítsa”

– tette hozzá Halás. Nem az IVRA az egyetlen, amely az üzletláncok akcióját átverésnek tartja. Az elmúlt napokban az élelmiszeripari szakmai szervezetek és a politikusok is élesen bírálták. Az önkéntes árplafon ötlete mellett teljes mellszélességgel kiálló földművelésügyi tárca ugyanakkor nem ért egyet a bírálatokkal. „Visszautasítom, hogy részt vegyek ebben az ízléstelen színjátékban. Az árplafont bírálók egyike sem állt elő hatékony megoldással. Figyelemmel kísértem az inflációellenes garancia körüli fejleményeket, és nagyon örülök, hogy az üzletláncok úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az akcióhoz. Ez azt jelenti, hogy Szlovákiában még mindig magas szintű a társadalmi felelősségvállalás” – mondta Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!