Közélet

Az idei zuhanást gyors felépülés követheti

Pozsony | Gazdasági mélyrepülés, rég nem látott tömeges elbocsátások – ez vár idén Szlovákiára és a világgazdaságra a szlovák jegybank és a mérvadó nemzetközi pénzügyi elemző intézetek szerint, az előrejelzésekből azonban az is kiderül, hogy a válság csak átmeneti lesz.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. március 25. 07:00

Kazimir
Peter Kažimír jegybankelnök szerint az előrejelzéseik rendkívül csúnya számokat tartalmaznak, azonban látják a fényt az alagút végén. - TASR-felvétel

„Szlovákia gazdasága a koronavírus-járvány miatt idén 5, rosszabb esetben azonban akár 10 százalékos visszaesést is produkálhat, ami a foglalkoztatottságon is meglátszik. Az előrejelzéseink szerint az elkövetkező időszakban átmenetileg 75–130 ezer ember veszítheti el a munkáját Szlovákiában” – jelentette be Peter Kažimír jegybankelnök, az általa vezetett intézmény legfrissebb előrejelzésére hivatkozva.

Kažimír szerint Szlovákia gazdasága rendkívül nyitott és exportorientált, ami a jelenlegi helyzetben – amikor a legfontosabb kereskedelmi partnereink is zuhanórepülésbe kezdtek – óriási hátránynak számít.

„Az előrejelzéseink rendkívül csúnya számokat tartalmaznak, azonban látjuk a fényt az alagút végén. A súlyos sérülések ellenére a szlovák gazdaság ezzel is megbirkózik. A lényeg, hogy a válság csak átmeneti lesz, és amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan kellene neki búcsút intenünk”

– tette hozzá Kažimír. Szerinte, a válság enyhítéséhez – az általuk hozott intézkedéseknek köszönhetően – a jegybankok is hozzájárulnak. „Mindenki szeretne a lehető leghamarabb túl lenni a nehezén. Ha jól alakulnak a dolgok, akkor már a jövő év folyamán elérhetjük a jelenlegi válság előtti szintet” – állítja Kažimír.

A mérvadó nemzetközi pénzügyi elemző intézetek a szlovák jegybanknál is borúlátóbb előrejelzésekkel rukkoltak elő. A londoni makrogazdasági elemzők legfrissebb előrejelzései szerint a 2008–2009-es globális pénzügyi válsághoz hasonló, vagy még sokkal mélyebb recesszió várható idén a világgazdaságban az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai miatt. Egyes elemzői várakozások szerint az idei évet a feltörekvő európai térség is recesszióban tölti, és a világgazdaság két év múlva érheti el ismét a tavalyi teljesítményét.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző műhely, az Oxford Economics prognózisában közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) az idei év első felében 2 százalék körüli ütemben csökken. A ház hangsúlyozza, hogy ez időarányosan jórészt megfelelne a több mint egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válságot kísérő recessziónak. A ház az idei év egészére V alakú, vagyis a meredek zuhanás után hasonlóan meredek fellendülést mutató globális növekedési pályát valószínűsít.

Egy másik tekintélyes londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az eddigi legborúlátóbb előrejelzést állította össze a világgazdaság rövid távú kilátásairól. Közölte: modellszámításai arra vallanak, hogy az egész éves idei világgazdasági recesszió gyakorlatilag bizonyossá vált, és várhatóan kétszer olyan mély lesz, mint a 2009-ben mért visszaesés. A ház felülvizsgált előrejelzése szerint a globális GDP-érték 2020 egészében legalább 4 százalékkal csökken. A tanulmány hangsúlyozza:

a háborús éveket leszámítva ez lenne a legmélyebb globális recesszió 1931 óta.

A CEBR londoni elemzőinek számításai szerint az olasz hazai össztermék az idén várhatóan 11 százalékkal, a német és a spanyol GDP-érték egyaránt 8 százalékkal, az amerikai gazdaság teljesítménye 5 százalékkal zuhan. A CEBR közgazdászai ugyanakkor szintén azzal számolnak, hogy a meredek visszaeséseket jórészt hasonló ívű fellendülés követi jövőre. A ház 2021-re 3,4 százalékos globális növekedést vár, hangsúlyozza azonban azt is, hogy számításai alapján a világgazdaság csak 2022-ben lépi túl a 2019-ben elért GDP-értéket.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics friss, jelentősen felülvizsgált prognózisa szerint a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség sem tudja kivédeni az idei recessziót. A ház szerint a régió gazdaságainak exportorientált szektoraira a külső kereslet összeomlása és a beszállítói hálózatokban kialakult fennakadások egyszerre rónak különösen nagy terhet.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint az euróövezet hazai összterméke az idei második negyedévben 12,5 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben, vagyis sokkal nagyobb mértékben, mint a 2008–2009-es válság idején. Akkor ugyanis a válságot megelőző csúcspont és a recesszió mélypontja között 6 százalékkal esett a valutaunió GDP-értéke. A cég azzal számol, hogy ebben a környezetben a feltörekvő európai gazdaságok teljesítménye 2020 egészében átlagosan 2 százalékkal csökken, jövőre ugyanakkor az eddig vártnál jóval gyorsabban, 3,3 százalékkal emelkedik.

A Capital Economics előrejelzése szerint Csehországban 4 százalékkal, Lengyelországban és Szlovákiában 3,5 százalékkal, Magyarországon 2 százalékkal, Romániában és Oroszországban 1,5 százalékkal csökken a GDP-érték 2020-ban, de jövőre ezekben a gazdaságokban is jelentős, 3–5 százalék közötti növekedés várható.

Időközben az Európai Unió is lépett az ügyben. Az Európai Unió tagállamainak a pénzügyminiszterei úgy döntöttek, hogy a járvány miatt felfüggesztik az uniós költségvetési szabályokat. A gazdasági válság kezelése alatt a tagországoknak nem kell tartaniuk magukat ahhoz, hogy a költségvetési hiány maradjon a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt, ahogy ahhoz sem, hogy az államadósság ne legyen nagyobb a GDP 60 százalékánál. Az indoklásban azt írták: komoly gazdasági visszaesés várható idén, cselekedni kell, hogy minél kisebb legyen a sokk. Most arra van szükség, hogy az EU tagjai egyszerre tegyék meg a szükséges lépéseket az egészségügyi rendszer és a gazdaság védelméért.

(mi, TASR, MTI)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.