Közélet

Az elnökjelöltek legfeljebb félmillió eurót költhetnek a kampányra

Pozsony | Az államfőjelöltek legfeljebb félmillió eurót költhetnek az elnöki kampányra, ebbe az összegbe beleszámítódik az általános forgalmi adó is. A költségkeret mindkét fordulóra vonatkozik. A kampányra fordított pénzösszegeket a jelölteknek egy transzparens számlán kell vezetniük.
TASR

2019. január 12. 11:24

A kampány január 10-én kezdődött, a Törvénytárban ezen a napon tették közzé a választások kihirdetéséről szóló határozatot. A választások napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. Az elnökválasztásra március 16-án, szombaton kerül sor, a második forduló március 30-án esedékes.

A költségkeretet a választási kampányról szóló törvény határozza meg. Ebbe azok a promóciós kiadások is beleszámítódnak, melyeket a jelölt a választások napjának kihirdetése előtti 180 napban fizetett ki.

 

2019. január 12. 09:48

A márciusi elnökválasztás több mint 12,7 millió euróba fog kerülni

Az államfőjelölt a kampányával összefüggésben adományokat és ingyenes szolgáltatásokat is elfogadhat, de csak olyan személytől, aki állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákia területén, vagy olyan cégtől, amelynek Szlovákiában van a székhelye, illetve olyan politikai párttól, amelyet Szlovákiában jegyeztek be.

A választási kampányra fordított pénzösszegeket a jelöltnek egy külön erre a célra szánt bankszámlán kell vezetnie. Erre a számlára legkésőbb a választások napja előtt 48 órával lehet pénzt utalni. „A külön erre a célra szánt bankszámlán szereplő adatokat, illetve a tranzakciók áttekintését ingyenesen, állandó jelleggel hozzáférhetővé kell tenni harmadik személyek számára” – fogalmaz a törvény.

A harmadik fél pozíciójában politikai párt is folytathat az elnökválasztással kapcsolatos választási kampányt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?